nieuws

‘Horecapersoneel op riviercruises uitgebuit’

Restaurant 53

Horecapersoneel op riviercruiseboten worden vaak uitgebuit. Dat stelt vakbond Nautilus International, die deze week campagne voert voor betere werkomstandigheden op de rivierboten.

‘Horecapersoneel op riviercruises uitgebuit’

Werknemers van riviercruises moet volgens de bond constant lange dagen draaien, tegen een nettosalaris van hoogstens 600 euro per maand. Daarbij moeten ze vaak een krappe hut delen met drie of vier collega’s, aldus vakbondsbestuurder Carl Kraijenoord. Volgens hem komen de werknemers vaak uit Oost-Europese landen als Bulgarije, Roemenië en Polen.

De vraag naar riviercruises groeit volgens de bond hard, terwijl er steeds scherpere concurrentie komt tussen aanbieders. Volgens Kraijenoord dreigen de restaurant-, hotel- en cateringmedewerkers van de boten daar steeds meer de dupe van te worden.

Samen met andere Europese vakbonden deelt Nautilus daarom deze week in diverse Europese havens flyers uit aan passagiers, om ze op de situatie te wijzen. De bonden hopen verder in gesprek te komen met personeel en werkgevers. Dit jaar zouden 315 cruiseboten met in totaal ruim 10.000 personeelsleden varen op de Europese rivieren.

Reageer op dit artikel