nieuws

Jan-Willem van der Hek winnaar NK-sommeliers 2016

Restaurant 2255

Jan-Willem van der Hek is verkozen tot Beste Sommelier van Nederland tijdens de strijd om de Trophée Henriot. Ruben Kwakman en Lendl Mijnhijmer werden nummers twee en drie. In totaal dongen 17 kandidaten mee aan de titel.

Jan-Willem van der Hek winnaar NK-sommeliers 2016
Ruben Kwakman, Jan-Willem van der Hek, Lendl Mijnhijmer

Van der Hek (1987) won de trophée ook in 2012. Hij werkt bij restaurant La Première in Anna Pauwlona en heeft zijn eigen bedrijf Flex4Wines. Daarnaast is hij wijnadviseur voor supermarktketen Lidl. Hij is een van de zes Nederlandse sommeliers in het bezit van het internationale ASI diploma. Hij legt komend najaar als eerste Nederlandse kandidaat ’s werelds zwaarste wijnexamen tot Master Sommelier af.

NK Sommelier

De voorronde bestond uit een theoretisch examen en drie praktijkonderdelen zoals een wijn blind proeven, een wijn-spijs combinatie toelichten aan een jury waaronder voormalig 3-sterren chef Cees Helder en een wijn decanteren.

Na de voorronde bleven drie kandidaten over die de finale ingingen. Hierbij werden wederom een aantal praktijkonderdelen afgelegd zoals een wijn blind proeven, een luxe wijnarrangement samenstellen (met strikte eisen aan gebied, druif en opbouw) en een wijnkaart analyseren op fouten.

De wedstrijd onder sommeliers vond plaats op het Koning Willem I College in Den Bosch op maandag 30 mei 2016.

Het NK wordt eens in de twee jaar georganiseerd door het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS), dit keer als onderdeel van het 30-jarig bestaan van het gilde.

Zodoende mag Jan-Willem van der Hek de titel twee jaar lang dragen. Ruben Kwakman won in 2014 en zal daarom nog namens Nederland in het EK in Wenen zijn opwachting maken.

Naast de trophée mocht Van der Hek een fles Henriot Champagne in ontvangst nemen en de iFavine (een apparaat dat wijnen belucht), een pakket Zuid Afrikaanse wijnen van het Wines of South Africa en een fles Terres de la Baume Cabernet Sauvignon van Domaine de la Baume.

Reageer op dit artikel