nieuws

Slow Escargots treedt toe tot Euro-Toques

Restaurant 87

Slakkenkwekerij Slow Escargots in Nieuwaal treedt toe tot Euro-Toques. Slow Escargots is hiermee de eerste kweker die lid mag worden.

Slow Escargots treedt toe tot Euro-Toques
Fotocredit: Herbert Wiggerman

‘Vier jaar geleden startte ik mijn slakkenkwekerij Slow Escargots. Na een periode van pionieren, bloed, zweet en tranen sta ik nu aan de vooravond van een bijzondere mijlpaal: de inauguratie van Slow Escargots bij Euro-Toques Nederland’, zegt slakkenkweker Lennard ter Hall.  Maandag 30 mei zal de kwekerij officieel toetreden tot Euro-Toques.

De slakkenkweker, ook wel de slakkenkoning van Nieuwaal genoemd, raakte gefascineerd door slakken na het kijken van een documentaire op BBC over kwekers. Hij besloot het roer om te gooien. Kocht zichzelf uit bij zijn drukkerij en bezocht van dat geld kwekers in het buitenland. ‘Daar zag is vooral hoe ik het niet wilde’, vertelde hij eerder tegen Misset Horeca.

Euro-Toques

Euro-Toques werd door driesterrenchef Paul Bocuse in het leven groepen om een ‘een dam op te werpen’ tegen het gebruik van kunstmatige toevoegingen in het eten. Koks die gehoor gaven aan deze oproep en schriftelijk verklaarden zich te houden aan de ‘Code van Eer’ mochten lid worden van Euro-Toques. In deze ‘Code van Eer’ is nadrukkelijk opgenomen dat de leden gebruik maken van natuurlijke, bij voorkeur, streek en seizoen gebonden producten.

Frauduleuze handel

‘De wereld van slakken is een grote frauduleuze handel. Die bulkkwekers willen zo snel mogelijk een zeecontainer vol kweken. Die verkopen ze dan in blikjes – voorzien van een prachtig etiket – voor een baggerprijs aan een conservenfabriek.’ Maar wat er in zo’n blikje zit? ‘Slak dat er uitziet als een troosteloos snotje, of een stukje kauwgom zonder smaak. Vormloze plofslakken die uit blokken ijs worden gehakt en vervolgens in die blikjes verdwijnen met een ranzig bewaarvocht. Slakken zijn ook vaak Afrikaanse reuzenslakken in stukjes getjopt en in de huisjes van wijngaardslakken gepropt. Dan had je er net zo goed een stuk schoenzool of een zeekomkommer in kunnen stoppen.’ 

Biologisch

Ter Hall kweekt zijn slakken op biologische wijze. Bij hem duurt het twaalf maanden tot een slak volwassen is. De slakkenkoning tornt als liefhebber en kenner van het diertje niet aan hun natuurlijke ritme. Zo wordt hun winterslaap gerespecteerd en leggen ze hun eieren in volle grond. Kunstmatige verlichting en verwarming worden niet gebruikt. ‘Ik heb me voorgenomen de Rolls-royce onder de slakken te kweken.’

Reageer op dit artikel