nieuws

Visbar Beet opent in juli 2016 haar deuren

Restaurant 1181

Amsterdam Oost is vanaf deze zomer een duurzaam visrestaurant rijker. Bij Visbar Beet kunnen gasten hun vis afhalen aan de counter (take-out), direct uit het handje opeten, of uitgebreid ervan genieten aan een van de ruim zestig zitplaatsen in het restaurant of aan de bar.

Visbar Beet opent in juli 2016 haar deuren

 

Met de duurzaam gevangen vis, voor een betaalbare prijs vult Beet, gevestigd aan de Amsterdamse Dappermarkt, het gat tussen de traditionele visboer en het dure visrestaurant.

Aan de take-away-counter van Beet kunnen de inwoners eindelijk ook na zes uur ’s middags genieten van een harinkje of een portie kibbeling, net als bij de visboer. In het restaurant zelf staat de kaart van de nieuwe visbar overdag boordevol broodjes en lichte visspecialiteiten. Vanaf de borrel voert de visbar vooral ‘snackeable’ visbites, en een serie shared diningdishes voor zo’n tien euro. De eigenaren benadrukken hiermee dat het niet alleen om een lekker snel visje als Fish ’n Chips gaat. Zo kun je bijvoorbeeld ook genieten van oesters. Niet in de vorm van dure schalen fruits de mer, maar gewoon per stuk verkrijgbaar, met daarnaast een mooi glas (betaalbare) wijn.

Inspiratie uit buurland België
De ondernemers achter Beet zijn drie jonge ondernemers uit Amsterdam: Floris Harms (30), Nout de Lange (30, o.m. bekend van Café Hutspot) en Reinout Ezinga (33, o.m. bekend van Café Vrijdag, BarBaarsch en het soon-to-open Weesper). Zij haalden hun inspiratie voor de zaak uit de ‘klassiekers’ La Mer du Nord/De Noordzee en Bia Mara in buurland België, zaken die al jaren een groot publiek trekken en waar bewezen wordt dat on-the-spot duurzaam vis eten voor een betaalbare prijs aanspreekt.

Harms: ‘Door zaken als Bia Mara is het in België al jaren de normaalste zaak van de wereld om ook ’s avonds te kunnen genieten van betaalbare vis met een lekker glas wijn of een biertje erbij. Bij ons houdt het in dit geval rond een uur of zes al snel op, dan sluit de visboer met zijn kibbeling. Toen ik na het eten van een in de magnetron opgewarmde portie kibbeling binnen liep bij een van Amsterdams beste visrestaurant, vroeg ik me opeens af waarom wij niet zulke zaken kennen. Gelukkig zien we dat vis langzamerhand op de kaart komt te staan in Amsterdam: er poppen momenteel verschillende visconcepten op in de stad. Visbar Beet is de eerste die zich in het populaire Oost vestigt, en die bovendien nadrukkelijk kiest voor duurzame vis. Daarmee gaan wij nog een stap verder dan bijvoorbeeld alleen bijvangst.’

Dichtbij
Gerenommeerde en gecertificeerde leveranciers zullen Beet twee maal daags voorzien van verse duurzame vis. De ondernemers kiezen er daarnaast voor om waar mogelijk te werken met lokale producten van de Dappermarkt. Naast de groente en de kazen komt bijvoorbeeld de friet rechtstreeks van de Amsterdamse markt. Harms: ‘Als je een frietkot tegenover je zaak hebt met handgeschilde friet, en die ook nog eens een 9,5 scoorde in de AD Friet Test,  dan ben je wel gek om het zelf te willen proberen. Bovendien willen we als zaak ook echt een buurtfunctie hebben: je hoeft Oost niet meer uit om lekker te kunnen eten. Sterker nog: je wilt gewoon naar Oost toe.’

De 120m2 tellende zaak biedt binnen ruimte aan zo’n 60 personen, verspreid over lage en hoge tafels. De bar, lopend van de take-away counter tot ver de zaak in, belooft een echte eye-catchter te worden. ‘De bar gaat bij ons een driedubbele functie krijgen: het is de verbinding tussen het afhaalgedeelte en het restaurant, je kunt hier uiteraard terecht voor een drankje, maar het is vooral ook een voorportaal van het restaurant. Terwijl je wacht op een tafeltje kun je hier je avond alvast aftrappen met een lekker glas wijn en bijvoorbeeld een schaal oesters.’

Juweeltje met horecavergunning
Tijdens de mooie dagen van het jaar kunnen bezoekers ook genieten van het grote terras rondom de zaak, dat plaats biedt aan zo’n 70 personen. Het terras van de visbar zal bovendien uitgebreid kunnen worden als de Dappermarkt gesloten is. ‘We mogen in ons handjes knijpen met deze unieke locatie. Het pand stond inmiddels al vier jaar leeg, maar kennelijk heeft er nooit iemand in de gaten gehad dat er een horecavergunning te verkrijgen was op dit juweeltje. Iedereen weet dat het in Oost momenteel gebeurt! Dat laat de populariteit van zaken op het Beukplein en rondom het Oosterpark als geen ander zien. Visbar Beet is een mooie aanvulling op de bestaande horeca. Wij kunnen niet wachten om de deuren open te gooien’, aldus Harms. Visbar Beet opent naar verwachting in juli haar deuren.

Reageer op dit artikel