nieuws

Belasting betalen voor robots

Restaurant 1333

Belasting betalen over robots. Daarover wordt gesproken, zo blijkt uit een aanbeveling in een ontwerpmotie van het Europees Parlement.

Belasting betalen voor robots

Volgens de plannen zouden robots een status moeten krijgen van ‘elektrische personen’, waarover eigenaren belasting zouden moeten betalen, zo meldt De Telegraaf.

Nieuwe industriele revolutie

Volgens de opsteller van het voorstel staat we aan het begin van een nieuwe industriële revolutie, die ervoor zou zorgen dat veel mensen vervangen kunnen gaan worden door robots. De schade van banenverlies zou met de belasting gecompenseerd kunnen worden. Hiervoor moeten alle geavanceerde robots geregistreerd worden bij de autoriteiten.

Robots in horeca

Steeds meer robots veroveren een baan in de horeca. In een wereldwijd onderzoek door Travelzoo naar technologie in de reisbranche gaf 80 procent van de respondenten aan dat in 2020 robots nadrukkelijk aanwezig zullen zijn in hotels. Echter, het schrikbeeld dat robots alle menselijke arbeid gaan vervangen, is in Nederland nog ver weg. Dit is de conclusie van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in het eind 2015 verschenen onderzoek ‘De robot de baas: de toekomst van werk in het Tweede Machinetijdperk’.

Robot Hugo, Connie en Pepper

In twee Hampshire-hotels is sinds 25 april dit jaar de robot Hugo te vinden. Hotelbedrijf Hilton Worldwide en het Ghent Marriot- hotel in Gent (België) experimenteren ook met robots. Hilton Worldwide heeft in maart van dit jaar robot Connie aan het werk gezet. Robots op de cruises van van de Costa Group ontvangen gasten met hulp van robot Pepper. In als deze gevallen zijn de robots niet ter vervanging van de mens, maar meer een beleving voor de gasten.

Robots in het buitenland

In het buitenland wordt al meer gewerkt met robots. China en Japan zijn koploper. In de Chinese plaats Kunshan zit het Haohai Robot Restaurant dat achttien robots in dienst heeft. De eigenaar Liu Hasheng meent dat dit over 10 jaar de normaalste zaak van de wereld is. Zijn robots nemen bestellingen op, brengen gerechten rond en mogen ook in de keuken helpen. Bij sommige taken, zoals het snijden van groenten, worden de robots bijgestaan door personeel van vlees en bloed.

Reageer op dit artikel