nieuws

Consumenten besteden iets meer in de horeca

Restaurant 784

Consumenten hebben in april per saldo evenveel uitgegeven als in april 2015, meldt CBS. Wel gaven ze meer geld (+1%) uit aan diensten zoals restaurantbezoek, kapper of woninghuur. Ze gaven minder geld uit aan voeding- en genotmiddelen (-1,6%)  voor thuis in april.

Consumenten besteden iets meer in de horeca

In maart 2016 gaven consumenten in totaal meer uit dan een jaar eerder.

Consumenten gaven in april minder uit aan voedings- en genotmiddelen en duurzame goederen. Daarentegen besteedden ze weer meer aan diensten, becijferde het cbs. 

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in juni gunstiger dan in mei en april.  De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen. Pasen viel dit jaar in maart en niet in april zoals vorig jaar.

Consumenten hebben in april 1,6 procent minder uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen dan een jaar eerder. Aan duurzame goederen gaven consumenten ook minder uit dan in april 2015. Vooral aan kleding, schoenen en auto’s hebben ze minder besteed.

Hun uitgaven aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten lagen daarentegen wel hoger dan een jaar eerder.

Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Reageer op dit artikel