nieuws

Dikker & Thijs heropent als Thijs by Dikker & Thijs (foto’s)

Restaurant 2232

Restaurant Dikker & Thijs, dat vorig jaar 100 jaar bestond, heeft een restyling achter de rug en gaat verder als Thijs by Dikker & Thijs. Het beroemde restaurant stond aan de wieg van grote culinaire stappen in Nederland.

Dikker & Thijs heropent als Thijs by Dikker & Thijs (foto’s)

Dikker & Thijs, het zijn de namen van twee mannen die een stroom aan verhalen op gang brengen. Het verhaal van Henri Thijs, discipel van Auguste Escoffier, die de Franse keuken naar Nederland bracht. Het verhaal van Cees Helder, de eerste Nederlandse driesterrenchef, die er lammeren leerde uitbenen.

Het verhaal van een Amsterdamse delicatessenzaak met een monopolie op verse ananas, kreeft, kiwi en kaviaar. Het verhaal van sperziebonen en schildpaddensoep uit blik die in 1957 op de kaart stonden en een Michelinster kregen (die het restaurant tot 1962 zou houden). Het verhaal van Joop Braakhekke die grote internationale sterren na afloop van hun theateroptredens zijn restaurant in praatte.

Het nieuwe Thijs

Thijs by Dikker & Thijs vertelt vanaf eind mei 2016 het volgende hoofdstuk. Janny Nijhof, al twintig jaar eigenaar van Dikker & Thijs, heeft in Melle van Uden opvolging gevonden. Twee generaties bundelen hun krachten in het nieuwe Thijs, waar het stedelijke heden samenkomt met het rijke verleden.

De traditionele Franse keuken is in een modern jasje gestoken met lokale ingrediënten; het nieuwe interieurontwerp geeft Thijs een fris uiterlijk. Het team bouwt zo eigenhandig, gebaseerd op hun historische ervaring, het nieuwe Thijs.

Moderne delicatessen

Chef Rutger Smit kookt authentiek Franse klassiekers met een moderne, Amsterdamse twist. Internationaal geliefde gerechten als steak tartaar, salade niçoise, boerderijkip en bavette zijn door deze chef opnieuw gedefinieerd.

Ook de kalfszwezerik, ooit als riz de veau de signature dish van Dikker & Thijs, krijgt in een nieuwe stijl een plek op de kaart. Naast de dinerkaart serveert Thijs toegankelijke lunchgerechten als de croque monsieur en madam, en salade aux noix. Ook zoete tradities krijgen een plaats op het dessertmenu dat onder andere bestaat uit crème brûlée en tarte de pomme.

Thijs brengt de kennis en kunde van zijn roots over naar moderne tijden. Net als de delicatessenzaak van Dikker & Thijs ooit deed, verzamelt het restaurant bijzondere producten.

Amsterdamse delicatessen dit keer. De ‘exotische waar’ als kwartel, oesters en sperziebonen in blik hebben plaatsgemaakt voor producten uit Amsterdam en omgeving. Zo werkt Thijs met Café Couture, Moyee Coffee, John Tony’s Gin, Two Chefs Brewing en Gebrouwen door Vrouwen.

Met het menu van speciaalbieren keert nog een Dikker & Thijs-memento terug. Het oesterhuis van toen krijgt met een bier-oester-pairing een plek in het Thijs van nu.

Thijs’ interieur

Thijs by Dikker & Thijs volgt in het interieur dezelfde lijn als op het menu. De stedelijkheid is door styliste Annemarie van Uden (WAUW Mode, Wonen & Groen) met ruwe materialen vertaald naar een tijdloos design. Het traditionele brasserie-linnengoed maakte plaats voor houten tafels en elegant ingezette industriële details. Ruwe materialen en afwerkingen, zoals de bakstenen wand, staan in contrast met lichte kleuren.

Het geeft het restaurant, dat een paar treden onder straatniveau gelegen is, een open karakter met een bepaalde ongedwongenheid. Dezelfde toegankelijke stijl keert terug op de bovengelegen etage, in de aan de gracht gelegen private dining en vergaderzaal.

Reageer op dit artikel