nieuws

Instock lanceert bier met geredde aardappel

Restaurant 1161

Instock in Amsterdam, het restaurant waarin voedselverspilling centraal staat, schenkt vanaf 17 juni een nieuw, bijzonder bier: Pieper Bier, gemaakt van geredde aardappelen.

Instock lanceert bier met geredde aardappel

‘Even wat anders’, zegt Freke van Nimwegen, een van de initiatiefnemers van Instock, met een glimlach. Op de kaart van het restaurant in Amsterdam staat voedsel uit winkels van Albert Heijn. Het gaat om levensmiddelen die niet meer in de supermarkt kunnen worden verkocht, zoals brood van een dag oud.

Brouwerij Troost

‘Maar dus ook aardappelen. Die krijgen we veel binnen. We maken er veel patat van, maar we wilden er nog wat leuks mee doen. We hoorden van een brouwerij uit Brussel dat die bier maakten met oud brood. Dat zette ons aan het denken. Met de lokale Amsterdamse brouwerij Troost werd het idee gevat om aardappels te gaan verwerken in bier. Dat project slaagde.’

Aardappel en mout

Een deel van het mout, 10 procent, wordt vervangen door aardappels. Het bier gaat geen bergen aardappels redden. ‘We wilden vooral laten zien wat je allemaal kan met reststromen’, zegt Van Nimwegen. Het bier kan volgens de initiatiefnemers qua smaak worden vergeleken met een Pale Ale.

Ten minste heerlijk tot

Op het etiket staat ‘ten minste heerlijk tot’ datum, dit als knipoog omdat de initiatiefnemers willen aangeven dat je eerst moet kijken, ruiken en proeven voordat je een product weggooit.

 

Reageer op dit artikel