nieuws

Onderzoek: ‘Gast eet meer groente van bord dan uit schaaltje’

Restaurant 1129

In drie grote restaurants in Nederland heeft de Stichting Variatie in de Keuken een groot wetenschappelijk onderzoek laten doen. Op 4000 borden pasten ze de verhouding vlees/vis en groente aan en schroefden zo de groenteconsumptie met 31 procent op.

Onderzoek: ‘Gast eet meer groente van bord dan uit schaaltje’

Op de borden kwam geen 75 gram groente, maar 150 gram. De hoeveelheid vlees of vis per bord werd met 12,5 procent verlaagd. Het blijkt dat gasten meer groente van het bord eten dan uit schaaltjes met bijgerechten.

Gemiddeld aten de mensen 31% meer groente. Verlaging van de hoeveelheid vlees heeft er toe geleid dat er 33% minder vlees is weggegooid. Gasten bleven wel even tevreden over hun diner.

De onderzoekers concluderen: ‘Het is mogelijk om restaurantgasten méér groente te laten consumeren door meer groente aan te bieden.

Daarnaast blijkt dat de wijze van presentatie ook van invloed is op hoeveelheid groente die geconsumeerd wordt. Er wordt namelijk meer groente van de borden gegeten, dan uit de schaaltjes met bijgerechten.

De verhoging had geen effect op de tevredenheid van de gasten; ze bleven tevreden. Door de hoeveelheid bordgroente te vergroten, kunnen restaurants het daarom makkelijker maken voor consumenten om ongemerkt dichterbij de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente per dag te komen.

Vlees

Een verlaging van de hoeveelheid vlees heeft niet geleid tot een significante verminderde gasttevredenheid, zolang er gecompenseerd werd met extra groente.

Het onderzoek is uitgevoerd in 3 restaurants in Nederland, verspreid over de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Brabant, alle onderdeel van een grote hotel-restaurantketen.

Bekijk hier het gehele onderzoek.

Het onderzoek is uitgevoerd door Stichting Variatie in de Keuken, Wageningen UR, Koninklijke Horeca Nederland en Van der Valk.

Reageer op dit artikel