nieuws

Spadel zet stap richting klimaatneutraal

Restaurant 1203

Spadel, bekend van natuurlijke mineraalwaters Spa en Bru, heeft het ‘CO 2 -Neutral’ label ontvangen van CO2Logic en Vinçotte voor alle vestigingen. Hiermee is 20% van de gehele waardeketen neutraal en zet het bedrijf een grote stap richting de ambitie om in 2020 volledig CO2 -neutraal te zijn.

Spadel zet stap richting klimaatneutraal

Marc du Bois, algemeen directeur Spadel: ‘Duurzaamheid zit in ons DNA. Spadel wil een duurzame onderneming zijn in een duurzame wereld. Het behalen van het CO2 -neutral label bevestigt de inspanningen die we al jaren leveren om concrete antwoorden te bieden om onze CO2-voetafdruk tot een minimum te herleiden.’

Duurzaamheid strategische pijler

Duurzaamheid is één van de strategische pijlers van Spadel. Het heeft daarom in 2010 ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen geformuleerd: tegen 2015 een daling met 20% van haar CO2-voetafdruk en in 2020 volledige CO2 -neutraliteit voor de gehele productieketen. De eerste doelstelling van 20% reductie in 2015 werd behaald via eigen inspanningen (15%) en via CO 2 -compensatie (5%). Aanvullend heeft Spadel nu in samenwerking met CO2Logic en Vinçotte ongeveer 10.000 ton extra CO 2 gecompenseerd.

Eigen inspanningen leiden tot reductie 15%

De CO2-voetafdruk daalde met 15% via eigen inspanningen. Dit vertegenwoordigt op 5 jaar tijd een besparing van 42.000 ton CO2. Dat is 22.000 ton CO2-vermindering via maatregelen in de waardeketen. De besparingen zijn voornamelijk het gevolg van de gewichtsvermindering van de PET-flessen, het gebruik van gerecycleerde PET voor de flessen Spa, de aankoop van Belgische PET die 20% minder impact heeft dan het marktgemiddelde. Daarnaast heeft het bedrijf 13.000 ton CO2-vermindering gerealiseerd via maatregelen in de productievestigingen: energiebesparing, kantoren, bedrijfswagens, e.d.

CO2 -compensatie

Ondanks de vele inspanningen van de voorbije jaren, blijft er nog een resterende uitstoot over die Spadel in de industriële locaties niet onmiddellijk kan reduceren. Om verantwoordelijkheid te nemen voor de resterende klimaatimpact van haar operationele activiteiten, heeft Spadel beslist om deze te compenseren door Gold Standard gecertificeerde klimlaatprojecten te steunen. Spadel wordt hierin bijgestaan door CO2logic, een onafhankelijk klimaatadviesbureau. De klimaatinspanningen van Spadel worden bovendien geverifieerd door het onafhankelijke bureau Vinçotte. Het geselecteerd project is het ‘Saving Trees’ klimaatproject in Oeganda.

 

Reageer op dit artikel