nieuws

Tien bieren op nieuwe bierkaart van De Librije

Restaurant 2800

Driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle gaat werken met een bierkaart. Het Zwolse toprestaurant tapt al Grolsch en ontwikkelde eerder al een eigen bier samen met Jopen maar Jonnie en Therese Boer bereiden het aanbod bier nu uit. Ze doen dit op verzoek van gasten.

Tien bieren op nieuwe bierkaart van De Librije

Rick Kempen van Bier&Co die een voorselectie maakte van veertig bieren voor De Librije en een proeverij verzorgde, verwacht de volgende bieren op de kaart bij het driesterrenrestaurant van Jonnie Boer: Oude Geuze Boon, Weihenstephan Hefeweissbier, Maximus Saison 5, Oedipus Thai Thai Tripel, Anderson Valley Boont Amber, Anchor Steam Beer, Orval, Alaskan Smoked Porter 2012, Boon Kriek Marriage Parfait en St. Bernardus Abt 12.

Echt bittere bieren (zoals een IPA) ontbreken. ‘Onze keuken is verfijnd en elegant. Heel bittere smaken passen daar niet bij’, legt Librije-eigenaresse Boer uit. Boer en haar twee sommeliers hebben alle bieren gekoppeld aan specifieke gerechten op het menu. ‘We leggen aan tafel uit welk bier bij welk gerecht past en waarom.’

Thérèse Boer: ‘We hadden al een groot aanbod aan wijnen, maar qua bier enkel Grolsch-pils. Onze gasten vroegen steeds vaker om een arrangement van bieren in plaats van wijnen. Maar ik vond bier eigenlijk helemaal niet zo lekker. Maar het aantal verschillende smaken bleek eindeloos.’

Dat De Librije bier omarmt, is goed voor het imago van de drank, zegt biersommelier Fiona de Lange. ‘Bier wordt vaak nog puur beschouwd als een aperitief; een drankje dat je voorafgaand aan de maaltijd drinkt. Tijdens de maaltijd stappen mensen doorgaans over op wijn’, aldus De Lange.

Zonde, vindt ze, want bier is een minstens even goede begeleider als wijn. ‘Goede bieren hebben verschillende smaken: zoet en bitter, of fris en kruidig. Tijdens het eten gaan al die smaken de interactie aan met de maaltijd. Zo kun je een bijzondere smaakervaring uit een gerecht halen,’ zegt De Lange tegen NU.nl.

Jopen en Jonnie Boer

Jopen ontwikkelde een aantal jaren geleden een eigen bier voor De Librije. Een roodbruin helder bier,  in een zwart gespoten champagnefles.  Romig van smaak met een hoog alcoholpercentage.’

Reageer op dit artikel