nieuws

Sommeliers en vinologen gezocht voor onderzoek smaakgeheugen

Restaurant 1248

Voor onderzoek naar het smaakgeheugen bij mensen die veel met wijn werken, zoekt de Nijmeegse Radboud Universiteit sommeliers en vinologen als proefpersoon. Wat is de relatie tussen taal en dat smaakgeheugen? Op deze en andere vragen zoekt de universiteit antwoord.

Sommeliers en vinologen gezocht voor onderzoek smaakgeheugen
red wine tasting man

De Radboud Universiteit in Nijmegen doet, in de persoon van promovendus Ilja Croijmans, onderzoek naar de invloed van ervaring en taalvaardigheid op hoe mensen geuren en smaken van wijnen kunnen onthouden: de relatie tussen taal en het smaakgeheugen.

Vaardig zijn met taal lijkt bij het onthouden een grote rol te spelen: als je iets kunt benoemen, dan gaat vaak het onthouden ook beter. Sommeliers, vinologen en mensen die wijn als beroep of hobby hebben kunnen wijnen vaak heel nauwkeurig beschrijven dat doen ze immers dagelijks voor hun gasten en klanten.

Wat is de relatie tussen geheugen en taal voor wijnexperts? Kunnen ze wijn goed onthouden omdat ze het beter kunnen beschrijven? Of het zou kunnen dat wijnkenners geuren en smaken die bij een bepaalde wijn horen zich beter kunnen inbeelden, en zo de wijn beter kunnen plaatsen? Deze vragen onderzoekt Croijmans in zijn promotieonderzoek. Daarvoor zoekt hij nog een aantal proefpersonen die ‘wijn’ als hun beroep hebben.

Het onderzoek duurt ongeveer een uurtje, waarbij je wijnen en geuren ruikt en probeert te herkennen en te omschrijven. Voor dat onderzoek hoef je niet naar Nijmegen te reizen, Croijmans komt graag naar je toe. Heb je interesse om mee te doen stuur een mail aan: i.croijmans@let.ru.nl.

Reageer op dit artikel