nieuws

Stijging in restaurantbezoeken

Restaurant 840

Diensten, zoals woninghuur, verzekeringen, reizen met bus of trein en een bezoek aan een restaurant of de kapper waren in mei goed voor 1 procent meer bestedingen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Stijging in restaurantbezoeken

In april werd nog evenveel gespendeerd als een jaar eerder. De bestedingen aan voedings- en genotmiddelen zaten in mei met 2,3 procent in de lift. Aan duurzame goederen, bijvoorbeeld woninginrichting en huishoudelijke apparaten, gaven consumenten 2,2 procent meer uit.

Positief gestemd

Consumenten zijn nog altijd in meerderheid positief gestemd, blijkt uit peilingen van het statistiekbureau. Met een score van 1 ligt het consumentenvertrouwen in juli ook ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 8). Daarmee is het vertrouwen nu ongeveer gelijk aan dat in mei.

Onzekerheid brexit

Vorige maand waren consumenten in doorsnee wel iets optimistischer (plus 4). Vooral het oordeel over het economisch klimaat daalt. Dit heeft vermoedelijk te maken met alle onzekerheid rond de brexit. Ook de koopbereidheid is in juli een fractie afgenomen.

Reageer op dit artikel