nieuws

Uitbuiting van Chinese kok door restauranthouders

Restaurant 2408

Een Amsterdams echtpaar met een restaurant is vrijdag in hoger beroep veroordeeld wegens uitbuiting van een Chinese kok. De vrouw werd ook bestraft voor het stelen van de kok zijn geld.

Uitbuiting van Chinese kok door restauranthouders

De vrouw kreeg de maximale werkstraf opgelegd van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Haar man kreeg alleen die voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden opgelegd. Het duo moet eveneens het gestolen geld terugbetalen aan het slachtoffer.

Bestelen kok

Twee Arnhemse restauranthouders, een moeder en zoon, die ook terecht stonden voor uitbuiting van deze kok, werden alleen veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur voor het bestelen van de kok.

De advocaat-generaal had tegen hen onvoorwaardelijke gevangenisstraffen geëist, maar het hof kwam tot lagere straffen, omdat het minder bewezen achtte. Ook het tijdsverloop van acht jaar en de persoonlijke omstandigheden van de verdachten spelen hierbij een rol. Een vijfde verdacht werd vrijgesproken.

Alleen zakgeld

Het slachtoffer werd eind 2007 naar Nederland gehaald om te gaan werken als kok. Via een Chinees/ Nederlands detacheringsbureau, kwam hij aanvankelijk bij een restaurant in Arnhem terecht. Salaris ontving de kok daar niet. Hij moest leven van zakgeld. Deze verdachten hielden zijn bankpas en pincode achter en haalden zijn rekening leeg na zijn vertrek.

Hok in de kelder

Daarna werkte de kok in Amsterdam, waar hij na verloop van tijd werd ondergebracht in een vies hok in een kelder. Hij moest steeds langere werkdagen maken. Toen hij gezondheidsklachten kreeg, mocht hij niet naar een arts of tandarts. Uiteindelijk zorgden collega’s ervoor dat hij een arts bezocht. Daarna werd hij direct in het ziekenhuis opgenomen.

Misbruik van kwetsbaarheid

Het hof oordeelde dat de vier veroordeelde verdachten misbruik hebben gemaakt van de kwetsbaarheid van het slachtoffer, die geen Nederlands of Engels sprak. Hij was afhankelijk van hen voor legaal verblijf in Nederland. Het hof acht niet bewezen dat de kok in Arnhem extreem lange werktijden maakte en te weinig vrije dagen had. Om die reden werden de Arnhemse verdachten vrijgesproken van mensenhandel.

 

Reageer op dit artikel