nieuws

RTL mocht rapporten restaurants openbaar maken

Restaurant 2663

RTL Nieuws mocht besluiten om de gegevens van restaurants die onder verscherpt toezicht van de NVWA stonden openbaar te maken. Dat heeft de voorzieningenrechter donderdag beslist. Veertien restaurants stonden eind augustus in de rechtbank in Amsterdam tegenover de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), omdat zij een stokje wilden steken voor het openbaar maken van hun inspectierapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

RTL mocht rapporten restaurants openbaar maken

Volgens de voorzieningenrechter bevatten de journaals veel contextinformatie, waaruit onder meer blijkt dat de bevindingen gedateerd zijn. De voorzieningenrechter is het echter wel met de restauranthouders eens dat zij hierover hadden moeten worden gehoord in de bezwaarfase. Echter doet dat niet af aan de beslissing dat de rapporten openbaar gemaakt mogen worden. Lees hier de uitspraak.

Restaurants

De restaurants die de rechtszaak aanspanden stonden vorig jaar onder verscherpt toezicht van de NVWA. RVO verstrekte deze inspectierapporten aan RTL Nieuws. De restaurants, waarvan het merendeel Chinese restaurants, stapten naar de rechter omdat ze stelden onnodig beschadigd te worden als de rapporten openbaar worden. Dit omdat de informatie gedateerd was – het betreffen rapporten uit 2015 – en inmiddels maatregelen zijn getroffen.

Informeren

De RVO vindt het echter van belang om consumenten te informeren over voedselveiligheid. RTL Nieuws publiceerde eerder een lijst van 172 restaurant die in de afgelopen drie jaar onder verscherpt toezicht stonden.

De advocaat van de voornamelijk Chinese restaurants beschuldigt RTL ervan alleen de meest smerige voorbeelden te hebben genoemd, waardoor een verkeerd beeld wordt geschetst.

RTL nieuws schrijft op de website dat de restaurants boetes kregen voor relatief milde overtredingen zoals het niet altijd plakken van de juiste stickers op bewaard eten of een loszittende tegel in de keuken. Maar dat bij andere restaurants de problemen een stuk groter waren: zo was in een restaurant het riool verstopt en dreven de uitwerpselen in een bedrijfsruimte, was een ander restaurant van plan vlees in bedorven marinade te laten marineren en kwamen inspecteurs weer ergens anders levende kakkerlakken in de keuken tegen.

 

 

Reageer op dit artikel