nieuws

Discussie over personeelstekort laait (weer) op

Restaurant 2097

De column van Wouter Verkerk die Misset Horeca zondag 18 september publiceerde over het gebrek aan personeel in de horeca zorgt voor veel discussie op social media. Verkerk legt in boute woorden de vinger op de zere plek wat betreft het personeelstekort.

Discussie over personeelstekort laait (weer) op

In de woorden van Verkerk: ‘Wie heeft er zin om vanavond te komen knallen?’ ‘Wij zijn op zoek naar toppers!’ ‘Ben jij de horecatijger die we zoeken?’ ‘Kanjers gezocht om ons team te versterken.’ Etc. O, ja, het allerliefst lekker jong (niet al te duur) en als je geen ervaring hebt dan leren we je het wel. (Lees: Dan gooien we je in het diepe want we hebben het veel te druk om je in te werken.)’…… (naar de volledige column).

Hij raakt een gevoelige snaar met zijn woorden. Alleen via Facebook van Misset Horeca bereikte Verkerk ruim 91.000 mensen en 322 personen deelden zijn woorden met hun netwerk. 

Peter Hartkoorn uit Leiden reageert op Facebook van Misset Horeca: ‘En vooral in de advertenties blijven zetten: ’wij zoeken’, ‘de functie eisen zijn…’ Kom als werkgever eens met ‘wij bieden’. En dan graag iets meer als ‘werken in een jong en gezellig team’. Vooral koks hebben de banen voor het uitzoeken dus werkgevers vertel maar waarom een kok juist daar moet gaan solliciteren!

Hans Koomen, eigenaar van Restaurant Westenwind in Egmond aan Zee, gaat zelf zijn eigen mensen opleiden. ‘Juist deze week werd weer pijnlijk duidelijk dat een zomerse week in september tot problemen leidt. Afgelopen week een gesprek met SBB voor erkenning tot leerbedrijf gevoerd, zelf opleiden en begeleiden is wat ons betreft een eerste stap. Mooie column en de realiteit goed weergegeven. Dank je wel! We waren er al mee bezig, maar het is een lastig vraagstuk.’

personeel

SVH-Leermeester Eric Pont vraagt zich af waarom er bij de vakbonden nog steeds geen lampje gaat branden. De branche zit al jaren zonder cao. ‘Zullen we de horeca niet eerst aantrekkelijker maken voor nieuwe medewerkers. En evengoed kijken naar salarissen et cetera.’

Hans Koomen hecht geen waarde aan de rol van de vakbond, in tegenstelling tot Eric Pont. ‘Vakbonden? Hoe antiek kun je denken… Lidmaatschap van een vakbond is zo 1980. Dit is 2016. Een geheel andere nieuwe wereld waar wij als ondernemers het veranderde begrip ‘werk’ op moeten pakken. Een van DE grote ondernemingsuitdagingen van dit moment. Je bedrijf = je medewerkers. Als je naar de medewerker van nu luistert zul je horen dat salaris maar een onderdeel is. En meestal niet het belangrijkste.’

Wim van Groningen, ex-horecaman: ‘goed personeel moet je triggeren,laten groeien binnen je bedrijf, goed begeleiden en koesteren…niet uitbuiten. Werken in de horeca is een vak.’.

Thijn Makatita, eigenaar van de Foodbox Catering, neemt het voor de ondernemers – waarvan hij er zelf een is –  op. ‘Cao, salarisverhoging, betere werkomstandigheden juist! Maar zie het ook van de ondernemerskant. De huur van het pand is tegenwoordig niet te betalen. De prijzen van elektra en materialen worden per jaar duurder. De brouwerij heeft de prijzen verhoogd van het bier. En dan wordt er door gasten geklaagd dat we een kop koffie of een biertje willen verhogen in prijs. Het is of of en niet en en. Het moet aan beide kanten schappelijk blijven!’

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Naar de veelbesproken woorden van Wouter Verker: De Noodklok: er zijn geen medewerkers meer. 

Reageer op dit artikel