nieuws

Nederlandse finalisten Prix Taittinger Benelux bekend

Restaurant 2980

De drie Nederlandse finalisten van de Prix Culinaire Le Taittinger voor de Benelux zijn bekend. Die Benelux-finale is op 3 oktober. Het is de 50e keer dat de internationale kookwedstrijd wordt georganiseerd.

Nederlandse finalisten Prix Taittinger Benelux bekend
Keng Vichianrat won vorig jaar de Benelux finale. foto: Tony Perez

Namens Nederland zullen dit jaar de volgende drie kandidaten strijden voor een plek in de internationale finale van de prestigieuze kookwedstrijd:

Keng Vichianrat, sous-chef bij restaurant La Rive* in het Amstel Hotel, won vorig jaar de 49e Benelux finale en werd vierde in de internationale finale. Vichianrat is een echte wedstrijdkok: hij won in 2014 al de Gouden Koksmuts en afgelopen jaar de Wynand Vogel Bokaal.
Jojan Kersbergen, chef-kok van Restaurant Hanninkshof in Enschede.
Marco van der Wijngaard, chef de partie van ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht. Won vorig jaar de Euro-Toques Young Chef Award tijdens Gastvrij Rotterdam, in 2015 Het Glazen Kalf en in 2014 het Bronzen Koksmes.

IJzersterke afvaardiging

Wouter Kwakernaak, brandmanager Champagne Taittinger: ‘We zijn erg trots dat ook dit jaar Nederland weer een ijzersterke afvaardiging heeft met Keng, Jojan en Marco. Het is goed te zien dat door de Nederlandse winnaars van de internationale finale afgelopen jaren (Charly de Wijs, Lars van Galen en Jonathan Zandbergen) het aantal aanmeldingen flink is gestegen.’

Nederlandse juryvoorzitter Lars van Galen, SVH Meesterkok en chef bij Tuindorphotel en Restaurant ’t Lansink* in Hengelo, zal direct na de wedstrijd samen met zijn jury van topchefs uit Nederland en België op 3 oktober de winnaar bekend maken.

Gerecht Jonathan Zandbergen

De Nederlandse en Belgische winnaars zullen hun land vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van de Prix Culinaire Le Taittinger op 16 november in Parijs. Ter ere van deze 50e finale vindt een speciaal georganiseerd diner plaats. Namens Nederland zal sterrenchef Jonathan Zandbergen – oud winnaar van de Prix Culinaire Le Taittinger en aanvoerder van de witte brigade van Merlet* in Schoorl – een gang uit het menu bereiden voor de aanwezige gasten.

Al in 1967 werd voor het eerst de Prix Culinaire International Pierre Taittinger georganiseerd. Deze internationale culinaire wedstrijd op het allerhoogste niveau is sindsdien uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie. Na de nationale finales strijden de winnaars in Parijs om de internationale titel.

Reageer op dit artikel