nieuws

Team sterchef Han Ji tweede bij WK Chinese Gastronomie

Restaurant 2973

Bij het Wereldkampioenschap Chinese Gastronomie, dat afgelopen week in Rotterdam plaatsvond, zijn de chefs van Michelin-restaurant HanTing Cuisine uit Den Haag en Umami by Han uit Eindhoven tweede geworden. Een Chinees team, afkomstig uit Shanghai, werd eerste. 

Team sterchef Han Ji tweede bij WK Chinese Gastronomie

Drie dagen lang was Rotterdam het culinaire centrum van de Chinese gastronomie. In totaal streden ruim 240 Chinese topchefs tegen elkaar in 48 verschillende landenteams. Het was voor de eerste keer dat het wereldkampioenschap buiten Azië werd georganiseerd.

Nederlandse team

Het Nederlandse team eindigde op de tweede plaats en ontving één van de drie gouden medailles. Het team, de Association of New Eastern Cuisine (ANEC) werd begeleid door Meesterchef Chen Yu Yeh, grondlegger van de Chinese gastronomie in Nederland en Michelinchef Han Ji.

De deelnemende Nederlandse teams hebben in het algemeen opmerkelijk goed gepresteerd, wat volgens de jury een bevestiging is voor de hoge kwaliteit van Aziatische restaurants in Nederland. Ook wonnen Nederlandse chefs maar liefst vier gouden medailles in de single-competitie: in de categorieën Voorgerecht (Maoyu Qin – chef Umami By Han Eindhoven), Dessert (Yiming Zhong – HanTing), Vleesgerecht (Haiguang Wang – chef  HanTing Cuisine en Visgerecht (Kong Jing).

Acht gerechten

Tijdens het WCCC 2016 in Rotterdam werden alle deelnemende teams uitgedaagd om acht gerechten in 150 minuten te bereiden. Zowel traditionele koude schotels, met veel complexe Chinese snijtechnieken, als warme gerechten met vis, schaal- en schelpdieren, vlees en gevogelte tot authentieke Chinese deegwaren.

Jury

De jury bestond uit zeven Chinese en twaalf internationale leden met veel expertise in de Chinese gastronomie. Er werd beoordeeld op smaak, presentatie en creativiteit. De winnende chefs uit Shanghai blonken vooral uit door het gebruik van innovatieve kooktechnieken. De chefs van het winnende team geven allen les in Chinese Gastronomie aan de Yangzhou University, een van de belangrijkste universiteiten van China.

WCCC

Het WCCC wordt sinds 1992 georganiseerd door het World Federation of Chinese Catering Industry (WFCCI) in Beijing. De Nederlandse organisatie van het WCCC 2016 in Rotterdam was in handen van de Nederlandse Federatie van Chinese Organisaties (LFCON).

Het winnende Chinese team uit Shanghai:

– Tang Jian Hua
– Ji Bu Feng
– Zhu Zai Qing
– He Xiao Ling

Het Nederlandse Team van de Association of New Asian Cuisine:

– Maoyu Qin (Umami by Han in Eindhoven)
– Yi Ming Zhong (HanTing Cuisine* in The Hague)
– Hai Guang Wang  (HanTing Cuisine* in The Hague)
– Jing Kong (HanTing Cuisine* in The Hague)

Reageer op dit artikel