'Investering in stagiair krijg je terug'

'Investering in stagiair krijg je terug'

'As je investeert in een stagiair krijg je er veel voor terug', zegt chef-kok en praktijkopleider Rudi Brands van restaurant Steak & Dine in Son en Breugel donderdag op de Horecava in Amsterdam. 'Je moet je passie overbrengen', vult souschef en praktijkopleider Jelle Osinga van restaurant Jiu.nu uit Eindhoven aan.

Beide koks waren samen met hun stagiaires Guido van Liempd en Rick van Eijnde uitgenodigd om te koken tijdens de presentatie van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). ‘We willen hier het belang van stagiaires laten zien’, zegt  woordvoerder Mariette Visbach van SBB, dat de schakel vormt tussen beroepsopleidingen en het bedrijfsleven.

Investering

Osinga: ‘De stagiair moet de tijd bij ons als werk zien. Er moet passie zijn. Wij hebben als taak om onze passie over te brengen.’ Chef-kok Brands zijn algemene ervaring is dat als je een leerling een goede basis meegeeft, dat je daar dan veel voor terugkrijgt. Hij leidde onder meer Nick Spaan op, die inmiddels souschef is bij sterrestaurant Restaurant Wiesen in Eindhoven. ‘Dat is wat hij wilde. Mooi om te zien als dat dan lukt.’

SBB

SBB is sinds augustus verantwoordelijk voor het erkennen en de kwaliteit van leerbe­drijven. SBB heeft in totaal 400.000 stageplekken, daarvan zijn er 20.000 in de horeca.