Topchefs koken voor Olympische coaches

Topchefs koken voor Olympische coaches

Vijf chefs van restaurantvereniging JRE Nederland hebben coaches van het NOC*NSF die actief zijn geweest tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, culinair in de watten gelegd. Restaurant Basiliek in Harderwijk van JRE-voorzitter Rik Jansma trad op als gastheer van een bijzonder diner.

Ruim veertig Olympische coaches genoten dinsdagavond 13 december in Harderwijk van een uitgebreid vijfgangenmenu, dat was samengesteld door meerdere JRE-chefs.

De koks die het menu verzorgden, waren Rik Jansma (Basiliek*, Harderwijk), Edwin Soumang (ONE*, Roermond), Jeroen Sportel (Vive la Vie, Groningen), Laurent Smallegange (Spetters*, Breskens) en Alain Alders (De Vrienden van Jacob*, Santpoort).

Rik Jansma

‘Het is een eer om te koken voor deze coaches, die ons land zoveel moois hebben gebracht’, aldus Rik Jansma. ‘Het voelt heel goed om gastheer te mogen zijn van deze toppers. De coaches delen kennis en enthousiasme met elkaar en dat doen wij bij JRE ook. Sporters krijgen voor prestaties een medaille, wij sterren. Dat verbindt ons.’

Sterren gaan voor goud

Jansma vervolgt: ‘We willen allemaal de beste zijn in het vak, maar dat kan alleen door kennis en kunde met elkaar te delen. Wat dat betreft sluiten de passies van NOC*NSF en JRE prima bij elkaar aan. We gaan allemaal voor goud, elke dag opnieuw’.

Menu sportcoaches

De NOS*NSF-coaches onder leiding van chef de mission Maurits Hendriks genoten van het volgende JRE-menu:

Rik Jansma van restaurant Basiliek in Harderwijk:
Fingerfoods en amuse.

Edwin Soumang van restaurant One in Roermond:
Zeebaars met zoetzure chili, avocado en dashi.

Jeroen Sportel van restaurant Vive la Vie in Groningen:
Geschroeide langoustine met kalfstong, sinaasappel en macadamia.

Laurent Smallegange van restaurant Spetters in Breskens:
Zacht gebraden hertenkalf met peterseliewortel, balsamico en winterknolletjes.

Alain Alders van De Vrienden van Jacob in Santpoort:
Combinatie van mango en kerrie, Manjari-chocolade en passievrucht.

JRE Nederland bestaat uit 34 jonge, getalenteerde restaurateurs die als verbindende schakel het motto ‘never-ending passion’ hanteren.

De aangesloten restaurants zijn:
De Fuik in Aalst,
De Saffraan in Amersfoort,
Onder de Linden in Aduard,
Vive la Vie in Groningen,
Basiliek in Harderwijk,
Hoog Holten in Holten,
Eindeloos in Leeuwarden,
Sems in Leeuwarden,
Rantrée in Maastricht,
One in Roermond,
The Hunting Lodge in Rozendaal,
Jérôme in Valkenburg,
De Beejekurf in Venray,
Bretelli in Weert,
’t Klooster in Wijk bij Duurstede,
La Folie in Zaltbommel,
De Kloostergang in Zenderen,
Molen de Jonge Dikkert in Amstelveen,
Spetters in Breskens,
HanTing Cuisine in Den Haag,
Mazie in Den Haag,
Het Badpaviljoen Domburg in Domburg,
Fris in Haarlem,
Tante Kee in Kaag,
Vlasbloemeken in Koewacht,
Brasserie NL in Leidschendam,
’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht,
Scherp in Middelburg,
Savarin in Rijswijk,
De Vrienden van Jacob in Santpoort-Noord,
Villa la Ruche in Voorburg,
Vista in Willemstad
L’Atelier in Gulpen.