Aanval op oesterboorder

Aanval op oesterboorder

Het ministerie van Economische Zaken, de provincie Zeeland en de oesterboeren openen de aanval op de ziekmakers van oesters. Er worden verschillende technieken ingezet om de kwalijke effecten van het oester-herpesvirus en de Japanse oesterboorder tegen te gaan.

Dat staat in een plan van aanpak dat woensdag in Yerseke is gepresenteerd. De provincie Zeeland stelt 100.000 euro beschikbaar en het ministerie van Economische Zaken 150.000 euro. De overlast van het virus en de oesterboorder is zo groot dat in sommige percelen 90 procent van de oesters sterft. Het virus en de oesterboorder hebben geen direct effect op de volksgezondheid.

Zeeland gaat gebukt onder een oestercrisis. De oesterboorder, een slakkensoort, eet negentig procent van de jonge oesters op. ‘Voor de horeca is nu echter nog niets aan de hand’, zei Cees van Liere van de Nederlandse Oestervereniging eerder tegen Misset Horeca.

Wel vrezen oesterkwekers voor hun banen sinds de oestercrisis. De oesterboorder boort gaatjes in de schelpen van de oester en eet de inhoud op. Het probleem speelt in de kom van de Oosterschelde waar de bekende Zeeuwse creuse wordt gekweekt. De slak plant zich explosief voort.

Vooralsnog is er voor de horeca niets aan de hand, omdat het de jonge oesters zijn die ten prooi vallen aan de oesterboorders, zo legt Van Liere uit. Het duurt drie tot zes jaar om een perfecte oester te kweken. ‘Het gaat dus vooral om de toekomst.'

De oesterboorder kan worden ontweken als oesters los van de grond worden gekweekt, bijvoorbeeld in mandjes, rekken of op tafels. 'Andere oplossingen zijn het aanvullen van de teruglopende oestervoorraad in de Oosterschelde. Verder wordt gekeken naar de mogelijkheden om handmatig oesters in de Oosterschelde te gaan rapen', staat in het plan.