KHN en VCHO in gesprek met Asscher over 'Wokakkoord'

KHN en VCHO in gesprek met Asscher over 'Wokakkoord'

De Tweede Kamer heeft op 9 juni met minister Asscher gedebatteerd over het zogenaamde 'Wokakkoord', een convenant dat afloopt op 1 oktober 2016. 'Vanuit de Tweede Kamer wordt aangedrongen op verlengen of een permanente regeling voor werkvergunningen voor koks uit Azië', meldt KHN. Ook de branchevereniging dringt daar op aan.

Om het nijpende personeelstekort dat in de Aziatische horecasector bestaat tijdelijk te verzachten, is in 2014 het Convenant Aziatische Horeca afgesloten, beter bekend als het Wokakkoord.

Wokakkoord

Op 22 juni 2016 spreken de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO), KHN en Thai Restaurant Association (TRA) met het ministerie van SZW over het vervolg op het Wokakkoord met de uitkomsten van het Panteia-rapport op zak. Uit het rapport blijkt dat de Aziatische keuken gespecialiseerde koks uit Azië nodig heeft, omdat die er in Nederland niet zijn.

Aziatische koks blijven nodig

Voor een periode van twee jaar ziet het UWV, voor een gemaximeerd aantal vergunningen, af van de wettelijke toets op prioriteitgenietend aanbod voor bepaalde functies in de Aziatische horeca. 'Op die manier is het voor werkgevers eenvoudiger om een vergunning te krijgen voor een kok van buiten de EU', aldus KHN.

Hier stelt de sector tegenover dat zij zich tegelijkertijd inspant om niet-vergunningplichtige werknemers uit Nederland of de EU op te leiden en in dienst te nemen. De minister wil nu meewegen of dat opleiden is gelukt. Het Panteia-rapport maakt duidelijk dat dit opleiden voor specialiteitenkoks geen oplossing is.

Vervolg

KHN meldt dat de minister de Tweede Kamer heeft toegezegd om zijn visie op het vervolg toe te zenden. D66 heeft een vervolgdebat en een motie aangekondigd die op een werkbaar vervolg aanstuurt.

Personeelsproblemen

'Er zijn cultuurverschillen en er is nauwelijks aanbod van Nederlandse koks die voldoende gespecialiseerd zijn in de Aziatische keuken. Voor ondernemers met een Aziatische keuken is het van groot belang dat er snel duidelijkheid komt.' Een procedure voor het aanvragen van de benodigde vergunning neemt als snel 3 tot 6 maanden in beslag.