nieuws

‘400 bedrijven betrokken bij nieuwe leermiddelen SVH’

Restaurant 1251

‘Bloed, zweet en tranen. Maar het eindresultaat is ernaar. Compleet, innovatief en baanbrekend.’ Met deze – niet geheel objectieve – bewoordingen kondigde SVH-directeur Ricardo Eshuis de nieuwe leermiddelen van SVH aan die horen bij de nieuwe branchediploma’s. Deze zijn maandag 9 januari officieel gelanceerd op de Horecava in de Rai in Amsterdam.

‘400 bedrijven betrokken bij nieuwe leermiddelen SVH’

 

‘We hebben nieuwe branchediploma’s en daar horen ook nieuwe leermiddelen bij,’ zegt Ricardo Eshuis, directeur SVH. ‘Wij bieden een mix van online en offline materiaal aan. Er zijn materialen voor koks en bedieningsmedewerkers van verschillende niveau’s.’

400 horecabedrijven geinterviewd

Bij de lancering waren auteurs, inhoudsdeskundigen, en directie en docenten van de pilotscholen aanwezig. ‘We hebben 400 interviews gehouden bij horecabedrijven in het land.’

‘Zowel het bedrijfsleven als het onderwijs zijn intensief betrokken bij de ontwikkeling van de examens en leermiddelen. Dat is een garantie voor goede aansluiting van opleiding en bedrijfsleven’, aldus Eshuis.

‘De eisen die worden gesteld in de branche aan de koks en gastheren van nu, vormen de kapstok voor de inhoud, de kwalificatiedossiers van het mbo zijn de onderliggende basis.’

Hij vervolgt: ‘De nieuwe SVH-methodes bieden de theorie en praktijk op inspirerende wijze aan, door bijvoorbeeld jonge, succesvolle vakmensen aan het woord te laten en SVH Meesters hun kennis te laten delen. Van jonge aanstormende talenten zoals Tess Posthumus en Lotte Wolf tot verschillende toonaangevende SVH Meesters onder wie Jarno Eggen** en Pasquinel Kolk**.’

Eerste exemplaar

De eerste exemplaren van de nieuwe leermiddelen werden maandag overhandigd aan Wichard Rops, directeur van de horecaopleidingen van het Summa College Eindhoven, tevens voorzitter van de Werkgroep Directeuren Horeca van de MBO Raad.

Rops: ‘De leermiddelen passen perfect in de vernieuwde ambachtelijke opleidingen van het Summa College. Ze dragen bij aan een optimale voorbereiding van studenten op het bedrijfsleven. Eshuis noemde me een waaghals omdat het Summa College in zee ging met de nieuwe middelen toen ze nog niet bestonden. Maar ik heb het graag gedaan. Het voelde echt niet als waaghalzerij.’

Met een erkend diploma van SVH is het mogelijk om langs een andere weg dan het middelbaar beroepsonderwijs vakbekwaam in de horeca aan de slag te gaan. Branchediploma’s zijn vooral bedoeld voor diegenen die niet onder de leerplicht vallen en via de weg van particulier onderwijs, praktijkonderwijs of uwv-trajecten klaar worden gestoomd voor een baan in de horeca.

Opleidingen kunnen zowel de boeken als de online omgeving naast elkaar gebruiken, maar kunnen ook kiezen voor alleen de boeken of alleen digitaal. Deze hele leermiddelenmix is in samenwerking met Bespeak ingevuld. Dit bedrijf heeft een jarenlange bewezen expertise op het gebied van design van leermodellen en leermiddelen.

Leestip:
Interview met Ricardo Eshuis

 

Reageer op dit artikel