nieuws

‘Down-restaurants’ beoordeeld in tv-programma

Restaurant 2030

In het nieuwe EO-programma ‘Downtown Dinner’ trekken mensen met een verstandelijke beperking door Nederland om restaurants te beoordelen. Het gaat niet om willekeurige restaurants, maar juist om restaurants waar ook mensen met een verstandelijke beperking werken.

‘Down-restaurants’ beoordeeld in tv-programma

De eerste uitzending van Downtown Dinner is maandag 2 janauari om 21.20 op NPO 3. De overige afleveringen worden ook allemaal deze week uitgezonden. Er zijn vijf afleveringen gemaakt waarin het team vijftien Nederlandse plaatsen aandoet, waaronder Apeldoorn, Leiden, Weesp, Amersfoort, Amsterdam, Utrecht, Hilversum, De Lier, Nijkerk, Nunspeet, Beuningen en Purmerend.

Presentator Johan Eikelboom, bekend van 3Onderzoekt en Hufterproef, trekt samen met de deelnemers door het land en brengt hen van restaurant naar restaurant.

Ze beoordelen in de restaurants elkaars kookkunsten, service en de entourage. Hoe is er gekookt? Hoe worden de deelnemers ontvangen? En wat gebeurt er als hun favoriete BN’er onverwachts het restaurant bezoekt en iets bestelt?

Zie ook:
Een gehandicapte gast weigeren. Mag dat?

In Nederland zijn tientallen restaurants, lunchrooms en andere horecagelegenheden te vinden waar mensen met een verstandelijke beperking hun talenten inzetten.

In het programma ‘Downtown Dinner’, dat overigens niet alleen over mensen met het syndroom van Down gaat, gaan zij vol passie en ambitie de strijd met elkaar aan. Iedere aflevering staan drie restaurants centraal en vaardigt elk restaurant twee medewerkers af in deze competitie.

De deelnemers bereiden zelfgekozen specialiteiten voor de medewerkers van de andere twee restaurants. Na het opdienen en het proeven van de gerechten stijgt de spanning: hoe beoordelen zij het gerecht? Hoe staat het met de bediening? En wat gebeurt er als de medewerkers onverwachts bezoek krijgen van een bekende Nederlander? Verschillende bekende Nederlanders, waaronder Monique Smit, Jochem van Gelder, Gerard Joling, Edsilia Rombley, Vajèn van den Bosch, Pip Pellens, Xander de Buisonjé, zullen te zien zijn in de serie.

Reageer op dit artikel