nieuws

Lekkerste Hamburger: tips van jury en winnaars

Restaurant 1069

Vincent Kuik won tijdens de Horecava 2017 de wedstrijd Lekkerste Hamburger Fastest. Met zijn hamburger Kei Lekkerrr verraste de medewerker van Lekkerrr by Amersfoort de jury met de stroopwafelcomponenten karamel en kruimels. De juiste karamel en het juiste broodje waren volgens Kuik een belangrijk onderdeel van het succes. De jury roemde de hamburger vanwege de gedurfdheid: ‘Maar daarbij; het klopt ook allemaal.’

Lekkerste Hamburger: tips van jury en winnaars
...Vincent Kuik van Kwalitaria Lekkerrr in Amersfoort die stroofwafelkruim op zijn hamburger strooide en de jury daarmee overtuigde om hem de trofee voor De Lekkerste Hamburger categorie Fastest te geven...

De jury was verrast op het moment dat de Kei Lekkerrr voor hun neus kwam. ‘Nederlands’ was inderdaad het thema, maar stroopwafelkruimels en karamel zorgde voor gefronste wenkbrauwen. Het resultaat bleek echter verrassend lekker. Het kakelverse MRIJ-vlees (diezelfde ochtend nog gedraaid bij de slager in Utrecht), was slechts met grof zeezout bewerkt. Vincent Kuik: ‘En ik ben lang op zoek geweest naar de juiste karamel om het zoete en het zoute van het zeezout goed te kunnen combineren.’

Jury: ‘Gedurfd en geslaagd’

Die karamel laat hij twee uur water koken. ‘Zo wordt het dunner en kun je er meer van gebruiken.’ De stroopwafelkruimels zorgden voor de crunch in het geheel, dat verder weinig opmaak kende. ‘Dat hoeft ook niet’, vindt Kuik. ‘Als ’t qua smaak matcht, hoef je ook niet al te veel toe te voegen aan sauzen en bijvoorbeeld ui.’ Ook de jury was enthousiast. ‘Het was niet alleen gedurfd’, vertelt juryvoorzitter Rob Besseling. ‘Het geheel klopte vervolgens ook nog eens. Je kan zo origineel zijn als je maar wilt, maar het moet vervolgens wel in elkaar passen. En dat is goed gelukt.’

Tips van de jury: ‘het vlees moet er wel uitknallen’

Een ander jurylid, Herman Massing van Snacknieuws, vertelt over zijn voorkeuren voor de juiste hamburger. ‘We jureerden vandaag in de categorie ‘fastest, dus de hanteerbaarheid is een belangrijk facet voor een goede burger. En daarnaast mogen er mooie dingen gedaan worden met de burger, de sauzen, de ingrediënten, maar de burger zelf moet er wel uitknallen.’ En het is geen ‘must’, maar Massing heeft een voorkeur voor een wit broodje. ‘En vooral: zorg dat ’t geprepareerd is op de grill, maar ook dat het ten gunste van het vlees komt.’

Reageer op dit artikel