nieuws

Marco Helsloot van Merlet (*) in tranen om winst NK jonge koks

Restaurant 5761

‘Deze is voor onze chef, omdat hij ons zoveel ruimte geeft om hieraan mee te doen’, zegt Marco Helsloot van sterrestaurant Merlet in Schoorl woensdag geëmotioneerd. Dit nadat hij heeft gehoord dat hij de winnaar is van het NK Zilveren Koksmes, de wedstrijd voor koks onder de 25.

Marco Helsloot van Merlet (*) in tranen om winst NK jonge koks

Drie dagen lang deed hij mee aan de nationale kampioenschappen voor koks op de horecavakbeurs Horecava, maar woensdag werd die inzet beloond met goud. ‘Drie dagen knokken. Ik ben kapot, maar wat fantastisch’, is de eerste reactie van het kersverse Nederlands Kampioen jonge koks.

Tweede en derde prijs

In de wedstrijd nam hij het op tegen zeven andere kandidaten. De tweede prijs ging naar de enige vrouwelijke deelnemer: Janneke Lugtenburg van restaurant De vrienden van Jacob (*). De derde prijs ging naar Niels van Zijl van restaurant Podium onder de Dom.

Negen punten verschil

Het niveau van de nummers 1,2 en 3 lag dicht bij elkaar, laat de jury weten. ‘Tussen de nummers één en twee zat maar negen punten verschil. Dat geeft een beetje aan hoe close het was.’

Winnaar Marco Helsloot serveerde de jury kokkels, een gerecht van heekfilet met pompoen, kalfszwezerik en een dessert met vanille, witte chocolade en tropisch fruit.

‘Was een beetje over de zeik’

‘Drie dagen was hij bezig en hij pakt een prijs. Wat een prestatie’, meldt de jury. Helsloot: ‘Ik dacht dat het gisteren beter ging dan vandaag’, zegt hij over de wedstrijd het Bronzen Koksmes waar hij dinsdag met zijn team derde werd. ‘Ik was behoorlijk over de zeik, maar het is dus toch nog goedgekomen. Echt te gek. Ik sta te trillen op mijn benen.’

Blackbox

De creativiteit van de koks stond centraal. Voor het voorgerecht bevatte de blackbox vis en/of schaal- en schelpdieren. In het hoofdgerecht moest kalfsvlees verwerkt worden en voor het dessert zaten er twee verplicht te verwerken producten in de box. De winnaar won naast het Zilveren Koksmes een Big Green Egg, een geldprijs van € 500,-, een messenset van Wüsthof, kleding van Chaud Devant en een Hanos kookboek.
De jury, bestaande uit Laurent Smallegange, Guido Panjer, Dennis van den Beld en Bert van Manen, lette op smaak, presentatie, bereiding, hygiëne en efficiënt omgaan met producten.

Gastronomisch Gilde

De wedstrijd is georganiseerd door het Gastronomisch Gilde, in samenwerking met de Horecava.

Bekijk hieronder de foto’s van de ontknoping van het NK Zilveren Koksmes

 

Reageer op dit artikel