nieuws

Meestertitel Horecaondernemer kost 1500 euro

Restaurant 3042

De nieuwe Meestertitel Horecaondernemer kost 1500 euro. Ditzelfde bedrag staat ook voor elke andere Meestertitel, zoals die van MeesterKok, Meesterschenker of Wijnmeester. Begin deze week werd de Meestertitel Horecaondernemer officieel gelanceerd op de Horecava door KHN en SVH.

Meestertitel Horecaondernemer kost 1500 euro

De prijs voor de nieuwe Meestertitel laat SVH desgevraagd weten aan Misset Horeca.

Ondernemer Guillaume de Beer ageert tegen de titel met ‘Gelul. Geld-trekkerij. Het is een titel die je kunt kopen. De praktijk wijst uit of je een goede ondernemer bent of niet. Daar verandert een examen niets aan.’ De Beer is mede-eigenaar van Restaurant Breda, Guts&Glory, Pita en betrokken bij de snack Krokodel.

Meester Horecaondernemers betalen voor hun Meesterproef eenmalig 1500 euro. De jaarlijkse ‘onderhoudsplicht’ die deze titel in tegenstelling tot de andere titels wel heeft, vergt geen financiële jaarlijkse bijdrage. ‘We vragen wel een inhoudelijke bijdrage van de Meester Horecaondernemers, bijvoorbeeld bij brancheactiviteiten, onderwijsactiviteiten et cetera. Dat is onderdeel van de onderhoudsverplichting,’ laat SVH-directeur Ricardo Eshuis weten.Daarnaast moeten de Meester Horecaondernemers elke twee jaar een portfolio inleveren bij de Commissie Meesterproef en elk jaar de jaarverslagen bij SVH deponeren.

‘Titel kopen is pertinent onwaar’

Eshuis noemt het onzin dat ondernemers de titel zouden kunnen kopen. ‘Echt niet. We vragen een bijdrage voor alle kosten die we maken. Denk aan de versierselen en de betrokken mensen die afreizen naar de ondernemer. Dit is pertinent onwaar. Ook niet iedereen slaagt voor zijn Meesterproef.’ Voor 2014 zakte 20 procent van de ondernemers voor hun Meesterproef. Nu ligt dit onder de 8 procent. Dit komt vooral door verscherpte én transparantere aanmeldingseisen.’ Het exacte percentage dat zakt voor de Meesterproef mag Eshuis niet prijsgeven van de commissie.

Leestip:
Meestertitel Horecaondernemer: wat is nodig?

23 aanmeldingen voor Meestertitel Ondernemer

Volgens KHN en SVH wordt met de nieuwste meestertitel de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca geborgd. En komt de titel er op het verzoek van ondernemers zelf. Eshuis zegt dat er nu al 23 aanmeldingen zijn voor de Meestertitel Horecaondernemer. ‘Dat wil niet zeggen dat ze allemaal opgaan, maar we hebben nu al zo veel aanmeldingen. Daar ben ik blij mee.’

Vorig jaar werd de nieuwe Meestertitel al aangekondigd. Er is het afgelopen jaar hard gewerkt aan de inhoud van de meesterproef en is de commissie die de proeven gaat afnemen samengesteld. De nieuwe titel is de zesde titel naast de vijf al bestaande SVH Meestertitels die SVH namens de branche beheert: SVH Meestergastheer, SVH Meesterijsbereider, SVH Meesterkok, SVH Meesterschenker en SVH Wijnmeester.

De Meesterproef wordt door een commissie op verschillende momenten in het bedrijf van de kandidaat afgenomen. De exacte opzet en uitvoering van de proef wordt alleen aan de kandidaat kenbaar gemaakt: daarvoor geldt, zoals bij alle titels, een geheimhoudingsplicht.

Leestip:
Meer over Meestertitels

Reageer op dit artikel