nieuws

Raclette uit Savoie is nu Europees beschermd

Restaurant 964

De raclette uit het Franse departement Savoie heeft vrijdag een Europese oorsprongsbescherming (BOB) gekregen. De geografische aanduiding biedt het gerecht van geschraapte gesmolten kaas, bij veel Nederlanders populair tijdens de wintersport, bescherming tegen namaak en naamsmisbruik. De raclette uit het Zwitserse kanton Wallis is al sinds 2003 beschermd.

Raclette uit Savoie is nu Europees beschermd

Volgens de Europese Commissie werd de ‘Raclette de Savoie’ al in de middeleeuwen door plaatselijke herders gegeten bij een houtvuur. De naam ‘raclette’ dook pas in de twintigste eeuw op, en verwijst naar het Franse werkwoord ‘racler’ (schrapen).

Beschermde producten Nederland

In Nederland zijn dertien producten Europees beschermd, waaronder vijf vanwege de oorsprong zoals de Opperdoezer ronde (een aardappelsoort). Daarnaast zijn er producten met een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA), zoals Edam Holland, en een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS), waaronder Hollandse Nieuwe, aldus het Streekproductenloket.

Reageer op dit artikel