nieuws

Team La Rive wint Gouden Koksmuts

Restaurant 14097

Het team van La Rive, bestaand uit Emiel Kwekkeboom, Marco Geurts en Jules Wiringa – heeft maandag 9 januari op de Horecava de Gouden Koksmuts in de wacht gesleept. Volgens de jury waren de gerechten van La Rive ‘overduidelijk’ de beste.

Team La Rive wint Gouden Koksmuts

Emiel Kwekkeboom (27) had al het gevoel dat het team van La Rive ‘goed gekookt’ had. Maar toen de jury La Rive – het restaurant van het Amstel Hotel – als winnaar uitriep, bleven tranen niet uit. ‘Geweldig is dit. Het bewijst dat we gewoon goed kunnen koken.’ Kwekkeboom had zich ‘neutraal voorbereid’ op het koken uit een blackbox. ‘Je kent de seizoenen, we wisten dat er kalfsvlees in zou zitten. Als je dan je garnituren voorbereid en ok redelijk neutraal houdt, dan komt het goed. We hebben het simpel gehouden en de smaak centraal gesteld, vervolgens kwam pas de presentatie.’

BEKIJK HIER FOTO’S VAN DE GERECHTEN GOUDEN KOKSMUTS

Kwekkeboom maakte vooraf al een mice-en-place lijst en zorgde voor een duidelijke taakverdeling in het team dat naast hem bestond uit twee chefs. ‘Vervolgens konden we snel na het bekijken van de black box aan de slag en proefden we tenslotte elkaars gerechten door.’

Kort voor de prijsuitreiking zeiden Kwekkeboom en Keng Vichianrat tegen Misset Horeca dat ze goed gekookt hadden. ‘We kunnen ons niets verwijten. Als een ander wint, dan was die gewoon beter.’ Kwekkeboom mag zichzelf inmiddels al een ervaren wedstrijdkok noemen. Hij won al eens de Prix Taittinger Benelux en de Cas Spijkers Academie-Trofee.

Commentaar jury

Volgens Felix Wilbrink, jurylid van de Hanos Gouden Koksmuts, slaagde het team van La Rive er goed in om de gehele producten tot een goed eindresultaat te brengen op het bord. ‘Een snoekbaars, kalfsvlees, Het hele producten verwerken tot een goed eindresultaat, lukte niet alle teams helaas. Bedrijven die het voorbewerkt en eventueel geportioneerd laten binnenkomen, vallen door de mand. En ook bij het groentegerecht, laten de teams steken vallen. Mooie desserts en mooie amuses maken, die ze goed voorbereid hebben, dat gaat perfect. Maar het echte product verwerken, daar ging het mis. Al was het niveau hoog hoor. En het jureren geweldig gaaf omdat iedereen dezelfde basis heeft. Het tempo lag hoog, maar het was een super-ervaring. En een terechte winnaar. En niet omdat er iets goed te maken valt voor La Rive. Ze waren gewoon de beste.’

Frank Fol verklaart winst La Rive

Jurylid Frank Fol voegt toe dat ‘La Rive over de hele lijn het sterkst was. Zeker het visgerecht en het dessert staken boven de anderen uit. Ook de nummer vier, Het Roode Kooper scoorde heel goed. De groente-expert roemt de groentebewerkingen van De Bokkedoorns. Zij staken daar met kop en schouders bovenuit.’

Hieronder de geserveerde gerechten:

Tomaat La Rive
Gember/Steranijs/Soja

Snoekbaars
Oester/Prei/Aardappel

63 graden ei
Polenta/Paddenstoel/Hazelnoot

Kalfsstaartstuk
Nier/Rode biet/Sjalot

Dulce de Leche
Pistache/Baileys/Cocos

BEKIJK HIER FOTO’S VAN DE GERECHTEN GOUDEN KOKSMUTS

Reageer op dit artikel