nieuws

‘Hamburgerkoning’ Diego Buik van Capriole Café start limited edition burgerdiner

Restaurant 4205

Ter ere van de in totaal 15.000 verkocht burgers, serveert Capriole Café in Den Haag op 7 en 8 april een diner met limited edition hamburgers. ‘Eén keer worden deze hamburgers gemaakt en daarna nooit meer’, vertelt chef-kok Diego Buik (33). Zijn liefde voor hamburger gaat diep. Een tatoeage ervan siert zelfs zijn arm. ‘Mijn collega’s zeggen altijd dat er in plaats van bloed, ketchup door mijn aderen stroomt’, vertelt hij lachend.

‘Hamburgerkoning’ Diego Buik van Capriole Café start limited edition burgerdiner
Diego Buik

‘Als ik niet aan het werk ben, dan ben ik burgers aan het maken of eet ik ze ergens anders.’ Voor het speciale hamburgerdiner in Capriole Café maakt hij in totaal 100 burgers. ‘Vijftig voor de vrijdagavond, en vijftig voor de zaterdagavond. Daarna mag deze burger nooit meer ten tonele verschijnen.’ Over deze speciale burger zegt hij: ‘Het is een stoere half pounder met 250 gram Aberdeen Angus rundvlees van slager Nice to Meat, geserveerd op een brioche bol gemaakt door Desem En Zo. Daarbij kom triple cheddar, ingelegde rode ui en roasted pineapple ketchup gemaakt in samenwerking met Saus.Guru. De burger wordt geserveerd met limited edition ‘chef Diego bier’ dat ik samen met Eiber Bier heb gecreëerd.’

Hamburgertip

Burgers van Salvation burger in New York en de McDonald’s vormden voor Buik de inspiratie. ‘Hier heb ik mijn eigen draai aan gegeven.’ Waar een goede hamburger aan moet voldoen? ‘Belangrijkste is de patty. Het vlees moet goed op smaak zijn en daarnaast moet je alle componenten terug kunnen proeven. Ik gebruik bijvoorbeeld een brioche bol om ook het zoetje te voegen aan het geheel.’

Passie voor hamburger

Zijn liefde voor de hamburger ontstond in Londen waar hij twee jaar als souschef werkte bij Soho House. ‘De burgertrend was daar upcoming. Vond dat super. Terug in Nederland wilde ik daar iets mee doen. De trend was hier nog niet zichtbaar.’ Bij Eetcafé Opa in Rotterdam zette hij zijn eerste eigen burger op de kaart. Later volgde Stroom in Rotterdam. Het mocht geen standaard burger worden. ‘Daar is de echte Gourmet Burger ontstaan. Ben gaan zoeken naar combinaties, smaken, en combinaties van vleessoorten.’ Het werd een burger van kalf en rund met gebakken ei en hollandaise saus. De burger leverde zelfs een prijs op. In 2015 werd deze verkozen tot ‘Beste hamburger van Rotterdam. ‘Sindsdien ben ik me vol gaan concentreren op de burger en is de liefde alleen maar gegroeid en heb ik altijd de burger op de kaart gezet in de zaken waar ik ging werken.’

Capriole Café

Buik werkt sinds de opening in augustus vorig jaar bij Capriole Café, een restaurant met inpandige koffiebranderij. Lees hier meer over dit restaurant. 

Reageer op dit artikel