nieuws

Joris Bijdendijk: ‘Geitenbokjesdiner tijdens Pasen bij Rijks’

Restaurant 7208

Rijks in Amsterdam gaat met Pasen een Geitenbokjesdiner organiseren. Hiermee wil chef Joris Bijdendijk breken met de traditie van lamsvlees en het direct de jaarlijkse aftrap zijn van het geitenbokkenseizoen.

Joris Bijdendijk: ‘Geitenbokjesdiner tijdens Pasen bij Rijks’

Chef-kok Joris Bijdendijk pleit al vaker voor consumptie van producten die uit Nederland komen, maar vaak weggegooid worden of geëxporteerd, zoals paardenvlees en dus Geitenbokjes. Samen met culinair journalist Joël Broekaert schuift de sterchef regelmatig aan bij het tv-programma De Wereld Draait Door om voor deze producten promotie te maken onder het mom: ‘Waarom eten we dit niet meer?’

Lees ook: het grote Misset Horeca-interview met Joris Bijdendijk

‘Ook goed voor onze boeren’

Het probleem met bokjes (mannetjesgeiten) is dat ze ‘nutteloos’ zijn, omdat ze geen melk geven en het vlees niet gegeten wordt. ‘Zonde’, aldus Joris Bijdendijk, Joris Bijdendijkdie het omschrijft als ‘lamsvlees deluxe.’ En om zijn pleidooi kracht bij te zetten, organiseert Rijks Restaurant nu op zondag 16 april het Geitenbokjesdiner.Volgens de chef-kok is het ‘goed voor onze boeren, die de export van bokjes niet meer hoeven te bekostigen en beter voor ons vlees bewustzijn. Want als we toch vlees blijven eten, dan liever vlees dat we tot onze beschikking hebben.’

Lees ook: Joris  Bijdendijk nieuw in Lekker500: ‘Helemaal niet verwacht’

Joris Bijdendijk

Joris Bijdendijk begint zijn culinaire carrière bij Ron Blaauw Restaurant in 2004 in Amsterdam. Vijf jaar later vertrekt hij naar Brasserie Paardenburg in Oudekerk aan de Amstel waar hij als chef-kok aantreedt. In 2010 vervult hij zijn Joris Bijdendijkjongensdroom om in Frankrijk te werken, als hij aan de slag gaat bij Jardin des Sens in Montpellier. Zijn mentor Ron Blaauw haalt hem in 2012 terug naar Nederland, waar hij executive chef wordt bij Bridges, waar hij een Michelinster weet te koken. In november 2014 stapt Bijdendijk over naar het dan splinternieuwe Rijks Restaurant om daar twee jaar later ook zijn eerste ster te ontvangen.

 

Reageer op dit artikel