nieuws

Recordbedrag voor Oosterscheldekreeft: ‘Alles moet met mate bij dit product’

Restaurant 898

De eerste Oosterscheldekreeft van dit seizoen is donderdag op de visafslag van het Zeeuwse dorp Colijnsplaat geveild voor een recordbedrag van 41.000 euro. De koper van de twee kilo wegende kreeft is visgroothandel Adri & Zoon uit Yerseke.

Recordbedrag voor Oosterscheldekreeft: ‘Alles moet met mate bij dit product’
(c) Peter Roek

De opbrengt gaat dit jaar naar de Dirk Kuyt Foundation, die zich inzet voor het bevorderen van sportplezier voor mensen met een beperking. Zelf was Kuyt wegens trainingsverplichtingen niet aanwezig. Oud-voetballer Sjaak Troost verving hem als gelegenheidsveilingmeester. Visser Gerrie van den Hoek viste donderdagochtend de eerste kreeft op. Het Zeeuwse kreeftenseizoen duurt nog tot 15 juli

Kreeftenwijn

Voor het seizoen van de Oosterscheldekreeft word ieder jaar gezocht naar een mooie bijpassende wijn, welke dat jaar zal worden aangeboden bij het kreeftenmenu van de restaurateurs van de Kring van de Oosterscheldekreeft. Gedurende het seizoen bereiden onder meer restaurateurs die aangesloten zijn bij de ‘Kring van de Oosterscheldekreeft’ een Oosterscheldekreeftenmenu voor de prijs van € 59,95. Dit jaar werd er gekozen voor een Vermentino di Sardegna van de wijnboer Contini. Een frisse droge witte wijn met een licht vette afdronk, die het zoetje van de Oosterschelde kreeft mooi belicht. De vermentino is ook wel bekend als dé witte wijn van Sardinië

Kreeftenseizoen

Tijdens de opening werd er de nadruk gelegd op de vraag naar de overheid, naar meer breukstenen in de Oosterschelde, zodat er de volgende jaren nog betere leefgebieden voor de Oosterscheldekreeft kunnen worden gecreëerd.

Joop Braakhekke en Oosterscheldekreeft

Vorig jaar was de eerste Oosterscheldekreeft goed voor 25.000 euro. Deze werd toen geveild door Joop Braakhekke.  De topkok die in december 2016 op 75-jarige leeftijd overleed na een gevecht tegen alvleeesklierkanker, had toen nog een tip voor de bereiding van de Zeeuwse delicatesse: ‘Snijd de kort gekookte kreeft in tweeën, leg de helften op een gietijzeren bakplaat, maar niet te lang. Bak in hete boter een tak rozemarijn en giet deze boter over de kreeft. Kreeft blijft zo kreeft.’ Ook zei hij: ‘De kreeft is de kardinaal van de zee en Zierikzee is voor mij nu dus het Vaticaan. Houd de kreeft zo puur mogelijk. Het is geen plofkreeft, het is kwaliteit en dat proef je.

Met mate

Joop Braakhekke tijdens de opening van het kreeftseizoen 2016. (c) Peter Roek

‘Alles moet met mate bij dit product’, benadrukte Joop Braakhekke nogmaals over de bereiding. ‘Zo blijf je die versheid proeven, dat is de kunde van het koken. Je begeeft je op glad ijs als je te veel kruiden gebruikt’, vulde hij aan. ‘Kook het schaaldier 5 minuten voor 500 gram.’ Zelf gaf Braakhekke de voorkeur aan kreeft met een lekkere mayonaise, of gebakken in gebrande boter met tijm.’

Oosterscheldekreeft is een immigrant

De Oosterscheldekreeft is een immigrant. In de 19e eeuw glipten vermoedelijk kreeftenlarven uit de Noordzee de Zeeuwse wateren binnen en vormden een kreeftenpopulatie. Alleen de allersterkste exemplaren overleefden de strenge winters. Onderzoek heeft uitgewezen dat de Oosterscheldekreeft een afwijkend DNA heeft dat is gevormd door de ontberingen in de Zeeuwse wateren. Door die afwijkende DNA-structuur zou deze kreeft zachter en fijner van smaak zijn.

Reageer op dit artikel