nieuws

SVH: steeds meer branche diploma’s

Restaurant 1432

600 tot 900 mensen gaan dit jaar een nieuw branchediploma van SVH halen voor Bedieningsassistent (Bas) of Keukenassistent (Kas). SVH-directeur Ricardo Eshuis zegt dat deze aantallen voor gediplomeerde instroomfuncties snel zullen oplopen omdat veel UWV-trajecten en gemeentelijke re-integratie trajecten gericht zijn op horeca.

SVH: steeds meer branche diploma’s

‘De trajecten van gemeentes en UWV worden vaak ingevuld met branchediploma’s. We zien daarom ook een stijging in het aantal geslaagden voor basiskok en gastheer/gastvrouw (GHV)’, zegt Ricardo Eshuis tegen Misset Horeca.

‘De verwachting is dat dit leidt tot een structurele instroom van gekwalificeerd personeel in de horecabranche. Op het onderste niveau van Bas & Kas zullen dat jaarlijks zo’n 1.500 tot 2.000 personen zijn. 80 Procent daarvan zal Keukenassistent (Kas) zijn.’

‘Voor basiskok en GHV verwachten we een aantal van rond de 1.000 op jaarbasis. Het overgrote deel zal dan het diploma basiskok op zak hebben.’

Al geslaagden met een branchediploma komen bovenop de uitstroom van gediplomeerden uit het mbo.

Bediening horeca baart zorgen

De cijfers voor GHV en BAS – diploma’s voor bedieningsmedewerkers – liggen fors lager dan die voor keukenpersoneel. Eshuis maakt zich SVH: steeds meer branche diploma'sdan ook zorgen over deze lagere aantallen. Hij noemt het zelfs een ‘enorm zorgenkind. We zijn met grote stakeholders in de branche in gesprek om hier verbetering in aan te gaan brengen.’ KHN en SVH voeren momenteel een onderzoek uit naar de opleidingsbehoeftes van de horeca.

Werknemers scholen

Naast de nieuwe branchediploma’s werkt SVH met de branche aan het aantrekkelijker maken van het opleiden van mensen die nu al – zonder vakdiploma – in de horeca werken. ‘Dat doen we door afspraken te maken met werkgevers en werknemers, opleiders en onderwijs. Hoe dat precies moet, onderzoeken we momenteel door het betrokkenen te vragen.’

Op maandag 9 januari 2017 zijn de nieuwe SVH branche-examens en leermiddelen Kok & Gastheer/-vrouw officieel gelanceerd op de Horecava in de RAI in Amsterdam.

>> Meer over SVH lezen op Misset Horeca?

Reageer op dit artikel