nieuws

Vakmanschap centraal tijdens Skills The Finals

Restaurant 646

Van 16 tot en met 18 maart streden 345 talentvolle vmbo-leerlingen en 315 talentvolle mbo-studenten om de titel ‘beste Nederlandse jonge vakman, vakvrouw, of vakteam 2017’ bij het evenement Skills The Finals, het nationaal kampioenschap van Skills Heroes. Doel van deze wedstrijden is om aanstormend vaktalent een podium te geven en beroepsonderwijs naar een hoger niveau te tillen.

Vakmanschap centraal tijdens Skills The Finals
Jason de Haan van ROC van Amsterdam (midden), Nick de Jong van SG De Rooi Pannen (links) en Job Hoogendijk van ROC West-Brabant (rechts).

Skills The Finals is een driedaags evenement, dat in samenwerking met het onderwijs, bedrijfsleven en lokale overheden tot stand komt. Dit past binnen het beleid van het ministerie van OCW om talentontwikkeling, excellentie en skills in het (v)mbo te stimuleren. Jonge vakprofessionals zijn het fundament van werkend Nederland. Hun vakmanschap is onmisbaar voor onze samenleving. Vakwedstrijden stimuleren aankomend talent en vakmanschap, promoten het beroepsonderwijs én geven studenten de mogelijkheid te excelleren.

De horecaopleidingen deden ook mee aan de Skills The Finals. Bij de gastheren/-vrouwen ging de eerste plaats naar Nikki J Prein van het Graafschap College. De tweede plaats was voor Niek Deckers van het Koning Willem I College en op de derde plaats eindigde Idse Slager van het Deltion College. De kandidaten werden gekoppeld aan de koks. Daar waren de prijzen als volgt verdeeld: de eerste plaats was voor Jason de Haan van ROC van Amsterdam, de tweede plaats voor Nick de Jong van SG De Rooi Pannen en Job Hoogendijk van ROC West-Brabant. Tweesterrenchef Onno Kokmeijer was jurylid. ‘Ik vind het belangrijk om jonge mensen verder te helpen in ons mooie vak. Zelf ben ik ook zo begonnen.’

Bij de wedstrijd om hotelreceptionist was de eerste plaats voor Jade Jury van ROC van Amsterdam, de tweede plaats was voor Alex del Olmo Roque van het ROC Mondriaan en de derde plaats was voor Marjolein Kempen van ROC Mondriaan.

Boost voor mbo

‘Studenten van nu hebben meer prikkels en uitdaging nodig’, zegt leraar van het jaar Merel Brugman. ‘Vakwedstrijden bieden mbo’ers een extra uitdaging in het onderwijs. Het is dan ook erg goed dat deze onderdeel zijn van het lesprogramma’.  Jan van Zijl, voorzitter van WorldSkills Netherlands beaamt dit: ‘Ruim 6000 mbo-studenten van 56 mbo-scholen deden mee aan de voorrondes van deze Skills Heroes editie. Daar zag je al studenten die tot het uiterste voor hun vak willen gaan. Uiteindelijk bereikten 315 mbo’ers de finales in Amsterdam. En daar was het echt topsport om een gouden medaille te veroveren.’
‘Ik neem hier zo veel uit mee: meer focus en zelfvertrouwen. Heb samen met mijn begeleider maanden hard gewerkt en goed geluisterd naar de aanwijzingen. Afgelopen dagen steeds scherp gebleven en dit is het resultaat: goud!’, aldus Jade Jury van ROC van Amsterdam, winnaar hotelreceptionist. Meerdere winnaars kunnen zich plaatsen voor een volgende uitdaging: WorldSkills 2017, het WK voor beroepen. Dit event vindt plaats van 14 t/m 19 oktober in Abu Dhabi, de Verenigde Arabische Emiraten. Binnenkort wordt bekendgemaakt welke Nederlandse winnaars naar het WK gaan.

Reageer op dit artikel