nieuws

Valkenburg: Daelhemergroeve restaurant onder de grond

Restaurant 3674

In Valkenburg is het eerste ondergrondse restaurant van Nederland opengegaan. Het betreft geen pop-up maar een blijvertje van eigenaar Aschwin Gulikers. Daelhemergroeve zet volgens de eigenaar in op een culinaire grotbeleving met pure smaken.

Valkenburg: Daelhemergroeve restaurant onder de grond

De Daelhemergroeve in Valkenburg is het eerste ondergrondse restaurant van Nederland. Het zit in een groeve die in de 17e en 18e eeuw is ontstaan na mergelwinning en werd al jaren gebruikt als feestlocatie. Nu is de groeve voorzien van een open keuken en een restaurant met ruimte voor 60 gasten.

Eigenaar Aschwin Gulikers exploiteerde in de ruimte al sinds 2001 de Feestgrot, waar feesten en groepsbijeenkomsten werden gehouden. Die functie blijft ook binnen Daelhemergroeve bestaan, naast het nieuw ontwikkelde restaurant.

Valkenburg: Daelhemergroeve restaurant onder de grondAschwin  Gulikers wilde een nieuw concept ontwikkelen, waardoor ook individuele gasten kunnen genieten van de unieke locatie. ‘Mensen willen kleiner, intiemer, persoonlijker. Wij hebben hier een unieke plek en ik vond het jammer dat ik die plek alleen aan groepen kon aanbieden. Vanaf nu kan iedereen hier terecht voor een culinaire beleving.’

Daelhemergroeve: open keuken

De bereiding van de gerechten gebeurt vol in het zicht van de gasten. Het grote fornuis waaraan de brigade kookt, neemt een prominente plek in. Gulikers: ‘We hebben de open keuken opzettelijk dicht bij de ingang geplaatst. Zo kan iedere gast bij binnenkomst zien wat er in de keuken gebeurt. Dat zorgt voor interactie tussen het keukenteam en de gast. Voor beide partijen is dat winst: de mensen in de keuken zien voor wie ze het doen en krijgen meer rechtstreekse waardering. De gasten krijgen meer beleving en zien met eigen ogen het vakmanschap.’

Chef-kok Geert van der Cruijsen

Chef-kok Geert van der Cruijsen bestiert de keuken. Hij werkte voor verschillende kwaliteitsrestaurants in Nederland als patron cuisinier. Nu hij is neergestreken in Zuid-Limburg wil hij zijn kookstijl verbinden met de Limburgs bodem. Valkenburg: Daelhemergroeve restaurant onder de grond

Hij serveert bijvoorbeeld cappuccino van grotchampignons met truffelolie en Livarwang met appelchutney en portsaus. Van der Cruijsen: ‘Ik werk alleen met verse ingrediënten en kook heel puur. Voor mij geen schuimpjes en andere poespas. Oorspronkelijke smaken en structuren maskeer ik niet, die moeten juist herkenbaar blijven. Ik geloof dat respect voor het product en vakmanschap de basis moet zijn van ieder gerecht.’

Een driegangenmenu bij Daelhemergroeve in Valkenburg is verkrijgbaar vanaf 33,50 euro.

Reageer op dit artikel