nieuws

Hakkenplicht afgeschaft in Canadese horeca

Restaurant 487

Serveersters in restaurants en bars in de Canadese staat British Columbia (BC) hoeven niet langer verplicht hakken te dragen. Dat heeft de staat vrijdag bekendgemaakt, zo meldt de BBC. Volgens de regering van BC is hakkenplicht discriminerend en is het lopen op hakken ook nog eens nodeloos gevaarlijk.

Hakkenplicht afgeschaft in Canadese horeca

Met name in restaurants gelden vaak strikte kledingeisen voor vrouwelijke werknemers. In BC woedt al maanden een verwoed debat over de verplichting om hakken te dragen in de horeca. Een initiatiefwet heeft er nu uiteindelijk voor gezorgd dat werkgevers geen schoeisel met hakken mogen eisen van hun vrouwelijke employees.

Lees hier: De Stelling ‘Personeel hoort bedrijfskleding te dragen’

Canadese restaurants stellen vaak vergaande eisen aan het uiterlijk van hun vrouwelijk personeel, dat ook de opdracht krijgt er zo sexy mogelijk bij te lopen, zo blijkt uit een eerder bericht van de CBC. Seksuele discriminatie, aldus onderzoekers van de Canadese omroep. De restaurants ontkennen stellig: het gaat om klasse, niet om een sexy outfit.

Een werkneemster van de bekende keten Joey’s Restaurants kreeg zulke strakke kleding aangemeten dat haar ondergoed gemakkelijk te zien was. Om dat te voorkomen, kon ze beter geen ondergoed dragen, had de manager gezegd.

Kortere rokken

Een 17-jarig meisje kreeg te horen dat ze meer van zichzelf moest laten zien, ze liep er te degelijk bij. Een werkneemster van restaurant Earls kreeg de opdracht kortere rokken en jurken te dragen, minstens 2 decimeter boven de knie. Een bediende van Jack Astor’s nam ontslag omdat ze de opdracht kreeg veel meer bijouterieën te dragen. Weer een ander moest verplicht hoge hakken dragen.

Alle vrouwen in het onderzoek van CBC klagen over seksueel getint gedrag van klanten. Alle restaurants ontkennen.

Lees ook het onderzoek: ‘meer succes met uniform

Reageer op dit artikel