nieuws

Niven Kunz aspergeambassadeur 2017

Restaurant 1086

Het nationale aspergeseizoen 2017 is dinsdagmiddag in Amsterdam geopend. Sterchef Niven Kunz werd er door het Nederlands aspergecentrum benoemd tot aspergeambassadeur 2017. De opening in het Amstel Hotel werd afgesloten met een walking dinner, waarbij enkele chef-koks diverse aspergegerechten serveerden.

Niven Kunz aspergeambassadeur 2017
Niven Kunz

Alweer voor de zestiende keer werd het nationale aspergeseizoen officieel geopend met de benoeming van de aspergeambassadeur, aan wie ook de oorkonde en de eerste bundel asperges werd overhandigd. De opening vond plaats in het Intercontinental Amstel Hotel dat 150 jaar bestaat.

‘Dat ik Aspergeambassadeur ben geworden is een grote eer voor mij en voor mijn ideeën over groenten. Als érgens het 80/20-principe tot zijn recht komt, is het wel bij asperges’, aldus Niven Kunz. Zijn restaurant kreeg in het eerste jaar al een Michelinster en is vier keer verkozen tot Beste Groenterestaurant van Nederland. Niven Kunz wordt omschreven als ‘groentefreak’ en gróót aspergeliefhebber.

Leestip: Hoe val je als eetgelegenheid nog op met asperges?

Niven neemt stokje over van François Geurds

Het Nederlands asperge centrum heeft als doel de asperge zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen bij de consument. Hiertoe organiseert zij onder andere de jaarlijkse opening van het aspergeseizoen. Niven Kunz neemt het stokje over van tweesterrenchef François Geurds die zicht aspergeambassadeur van 2016 mocht noemen.

Griet met asperges, lente-ui en sabayon

Asperge

Griet met asperges, lente-ui en sabayon.

Ingrediënten (voor 4 personen)

• zout en peper
• het sap van 1 citroen
• 3 eigelen
• 6 x 150 gr grietfilet
• 1 kg asperges
• 600 gr truffelaardappeltjes
• 1 dl droge witte wijn
• 16 lente-uitjes

Bereiding

Schil en gaar de asperges volgens het basisrecept
Pocheer de grietfilets in 3 dl aspergekookvocht en de witte wijn in ovenschotel in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 10 minuten
Stoof de lente-uitjes 3 minuten in een klontje boter
Kook het gezeefde kookvocht van de vis in tot 1 dl
Klop er de eidooiers en 2 el gesnipperde lente-uitjes door, in een warmwaterbad tot een sabayon
Breng op smaak met citroensap, zout en peper
Verdeel de asperges en de lente-uitjes op warme borden
Verdeel er de vis op, opdienen met saus.

Lees ook: Sterrenchef Michel van der Kroft geeft tips over de bereiding van asperges

Reageer op dit artikel