'Boete voor waste bij all you can eat-restaurants terecht'

'Boete voor waste bij all you can eat-restaurants terecht'

Een boete betalen voor hetgeen de gast laat staan in een all you can eat-restaurant is terecht. Dit vindt een meerderheid van het Radar-testpanel. Geld in rekening brengen voor wat je niet opeet is terecht, vindt 77 procent van de respondenten.

23 procent van de respondenten is het oneens met de boete: de buffet-restaurants moeten niet moeilijk doen.

Sommige restaurants vragen bijvoorbeeld 1 euro per sushi die gasten laten staan of 3 euro voor grotere gerechten, anderen vragen 5 euro voor een heel bord met restjes.

Restaurantketen Vandaag

Restaurantketen Vandaag meldt bijvoorbeeld in haar voorwaarden: ‘Om de prijs-kwaliteitverhouding vriendelijk te houden, behouden wij het recht verspilling van eten en drinken in rekening te brengen (bijvoorbeeld € 3,- per item).’

Shabu Shabu

Shabu Shabu hanteert de volgende regel: ‘Verspilling wordt niet gewaardeerd. Bestel dus alleen zoveel u kunt eten. Restanten als gevolg van over-bestelling worden in rekening gebracht. Sushi’s € 1,00 per stuk, warme gerechten € 3,00 per gerecht.’

Sakana

Sakana in Eindhoven en Den Bosch rekent bijna met gelijke bedragen: ‘Voor elke niet-geconsumeerde sushi wordt er €1 in rekening gebracht en voor elk niet-geconsumeerd warm gerecht wordt er €3 in rekening gebracht.’

Reacties van consumenten

'Tja, voor sommigen is dat wel nodig', stelt @antoniuspoppe op Twitter. @Gau88 voegt daaraan toe: 'All you can eat gaat niet over hoeveel borden je vol kunt scheppen, maar om hoeveel je kan eten.'

@lydiavanhaaren bouwt een voorwaarde in: 'Als het eten van goede kwaliteit is zeker terecht!' Dat er voorwaarden mogen gelden, is een grote groep met haar eens. Net iets meer dan de helft van degenen die een boete terecht vinden, is van mening dat deze pas vanaf een bepaalde hoeveelheid overgebleven eten in rekening mag worden gebracht. Zo meldt Radar.

Wanneer een gerecht koud is, of anderszins niet in orde, hoor je er geen boete voor te krijgen, wordt gesteld in de reacties. En wat als je iets bestelt wat je niet kent, en het niet lekker vindt? Als je dan een boete krijgt, wordt je dus ontmoedigd om nieuwe gerechten uit te proberen. Spelregels moeten bekend én logisch zijn

Reactie Waste Watchers

Thomas Luttikhold van Wastewatchers legt uit waarom boetemaatregelen niet per definitie goed samengaan met de all-you-can-eat-formule. Volgens hem moet een maatregel om verspilling tegen te gaan passen bij het algehele concept van een restaurant.

En wie bij een all-you-can-eat-retaurant gaat eten, doet dat meestal niet vanwege de duurzame insteek van het concept. Een boete kan dus een onaangename verrassing zijn, en als niet-gastvrij worden ervaren.

Het is volgens Luttikhold dan ook erg belangrijk dat àls je met boetes werkt, je ervoor zorgt dat consumenten weten waar ze aan toe zijn. Een restaurant kan er volgens Luttikhold ook iets sympathieks van maken, bijvoorbeeld door kleine boetebedragen te rekenen en die aan een goed doel te schenken.