nieuws

Fransen nemen Baarsma Wijnen over

Restaurant 2245

De Nederlandse wijndistributeur Baarsma Wine Group komt in handen van de Franse landbouwcoöperatie InVivo. Dat maakte de onderneming dinsdag bekend. De overnamesom werd niet vermeld. Oud Reuchlin & Boelen is een BV van de Baarsma Wine Group.

Fransen nemen Baarsma Wijnen over

Met de overname verschaft InVivo zich directe toegang tot de wijnmarkt in onder meer Nederland, België en Groot-Brittannië. Baarsma Wijnen, dat nu nog in handen is van investeerder AAC Capital Partners en het eigen management, was vorig jaar goed voor een omzet van zo’n 210 miljoen euro. Er werken 250 mensen. Oud Reuchlin & Boelen is een dochter van Baarsma.

InVivo is actief in 31 landen wereldwijd, telt 9200 medewerkers en is goed voor een jaaromzet van 6,4 miljard euro. De in 2015 opgerichte wijndivisie neemt daarvan nog een relatief beperkt deel voor haar rekening, een kleine 350 miljoen euro. Het bedrijf mikt de komende jaren op een flinke groei, zowel op eigen kracht als via overnames.

De voorgenomen overname zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan de betrokken mededingingsautoriteit. Beide bedrijven maken geen financiële details van de transactie bekend.

Het Nederlandse Baarsma Wine Group heeft een jaaromzet van €210 miljoen, 250 fulltime medewerkers en is actief in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Zuid-Afrika.

Baarsma Wijn

De kracht van het bedrijf schuilt naar eigen zeggen in het internationaal vermarkten van wijnen in retail, horeca, vakhandel en in sommige landen rechtstreeks aan consumenten. Het betreft wijnen van internationaal vermaarde wijnhuizen, eigen merken en  private label voor supermarkten en horeca. Naast de inkoop, distributie, verkoop en marketing heeft Baarsma Wine Group zelf ook een bottelfaciliteit in Zaandam, en produceert en bottelt het bedrijf een deel van haar wijnen in Zwitserland en Zuid-Afrika.

Inbegrepen de onderliggende dochterbedrijven, zullen InVivo Wine en Baarsma Wine Group autonoom en onder eigen naam blijven opereren. Er is geen sprake van een organisatorische fusie. De komende jaren zal de expansie buiten Frankrijk met name vanuit Nederland, en onder leiding van het Baarsma Wine Group -management, gestalte moeten krijgen. De directie, Cees de Rade (CEO) en Ed van der Sluijs (CFO), gaat deel uit maken van de groepsdirectie van InVivo Wine, die wordt voorgezeten door Bertrand Girard.

Baarsma – met haar roots in het Friese Gorredijk –  is in de Nederlandse retail verantwoordelijk voor de merken Canei, La Tulipe van Ilja Gort, GatoNegro, Lazzaro, het eigen merk Fair Grape, Stanley Bay en Anciano.

De Baarsma Wine Group nam een aantal jaren geleden de aandelen van Ilja Gorts wijnproductiebedrijf Château de la Garde bv over. Een deel daarvan werd ondergebracht in een samenwerkingsverband waarbij de nadruk ligt op biologische wijnen en export naar buitenlandse markten waar de Baarsma groep sterk vertegenwoordigd is. Gorts wijnchateau, la Tulipe de Garde, bij Bordeaux, bleef buiten de deal.

Reageer op dit artikel