nieuws

Jonathan Karpathios drukt stempel op Edel Amsterdam

Restaurant 1924

Jonathan Karpathios, chef en eigenaar van Restaurant Vork & Mes in Hoofddorp, brengt zijn culinaire kwaliteiten naar Amsterdam. De chef gaat aan de slag als food director van Lokaal Edel in Amsterdam.

Jonathan Karpathios drukt stempel op Edel Amsterdam
Jonathan Karpathios

Jonathan Karpathios die bij Vork & Mes groente de hoofdrol geeft, heeft de eerste kaart voor Edel al samengesteld. Karpathios is een groot liefhebber van Echt Eten, zo meldt ChefsFriends over de samenwerking van de Vork & Mes-eigenaar en Edel.

Edel Amsterdam startte in 2007 als restaurant/café aan de Postjesweg en is inmiddels uitgegroeid tot een onderneming die ook evenementen en festivals organiseert en catering verzorgt. Het zit in het pand dat bekend staat als Het Sieraad.

Jonathan gaat aan de slag als food director en dat betekent dat hij de eindverantwoordelijkheid krijgt voor alles wat te maken heeft met eten. ‘Mijn filosofie wordt volledig doorgevoerd en dat betekent dat ik daarmee nu een groot publiek kan bereiken. Ik blijf Vork & Mes doen, dat is de fine dining, hier in Amsterdam is het breder. In de zomer zitten er dagen bij van 400 couverts.’

Bij Edel kost een verrassingsmenu 27,50 euro en bestaat uit drie voorgerechten, drie hoofdgerechten en een dessert.

Wel vis en vlees op de kaart van Edel

Hoewel het concept draait om groenten, staan vis en vlees wel op de kaart. ‘Omdat we niemand willen uitsluiten’, zo zegt Karpathios tegen Chefs Friends. ‘Ik wil mensen mijn keuze voor groenten niet opleggen, maar ik ga wel laten zien dat er heel goede alternatieven zijn.’

Meer lezen over Jonathan Karpathios op Misset Horeca?

Award voor duurzaamheid Jonathan Karpathios

Jonathan Karpathios heeft een voortrekkersrol in het koken volgens de seizoenen en werken met lokale producten, het liefst uit eigen tuin. Hiervoor ontving hij in 2016 de Gaia Green Award voor duurzaamheid. Karpathios over de winst tegen Misset Horeca: ‘We hebben gewonnen om dat we een van de eersten in Nederland waren die het anders deden. Toen ik net begon met Vork & Mes verklaarden veel mensen me voor gek. Weinig vlees maar juist veel groente op de kaart plus een eigen kwekerij.’ Nog steeds is het uitgangspunt van Karpathios Moeder Aarde. ‘Wat brengt de natuur ons in welk seizoen?’

Reageer op dit artikel