nieuws

Nieuwe zaak voor eigenaar restaurant Hoop op d’Swarte Walvis

Restaurant 1468

Paul Riteco, die ook eigenaar is van brouwerij Hoop in Zaandijk en restaurant Hoop op d’Swarte Walvis in Zaandam, heeft een nieuw horecabedrijf geopend. Het gaat om Lab-44 op het Hembrugterrein in Zaandam.

Nieuwe zaak voor eigenaar restaurant Hoop op d’Swarte Walvis

Lab-44 bestaat uit een restaurant met industriële look, een terras met uitzicht over de Zaan en het Noordzeekanaal, een tweede vestiging mét mini bierbrouwerij van brouwerij Hoop, een productieruimte van Zaanse Sambal, Het Paplab en bijzondere vergaderplekken. Paul Riteco omschrijft Lab-44 (aan de Middenweg 44) als een nieuwe hangout en drink- en eetspot voor buurtbewoners. Wat hem betreft vallen daar ook Amsterdammers onder. Aan de overzijde van het aangrenzende water zie je Amsterdam liggen.

In het hoge middengedeelte en op de entresol bevindt zich het restaurant, er is een terras aan de zuidkant en er bevinden zich diverse food & drink gerelateerde bedrijven: een kleine bierbrouwerij van HOOP, de werkplaats van Zaanse Sambal, een ‘Paplab’ waar rijstepap wordt ontwikkeld in samenwerking met onder andere Lassie en een atelier voor de ontwikkeling van food & drink packaging design van het Amsterdamse bedrijf Proud Design. Tevens is een tweetal vergaderruimtes aanwezig voor respectievelijk 15 en 40 bezoekers. Er zijn bijna 100 zitplaatsen binnen en een terras buiten.

Op het menu

Op de kaart van Lab-44 staan bijvoorbeeld twee soepen, twee salades (15,50), burgers (12,50), vier visgerechten (18,50 – 21,50), vier vleesgerechten (17,50 – 22,50), zeven pizza’s (9,50 – 13,50), acht broodjes (4 – 8,20) en vier desserts (4,50) en een kaasplankje (13.50). In de keuken staan
– Roy Pickkers,  chef
– Andrea Foti, zelfstandig werkend kok
– Roel Hogeland, zelfstandig werkend kok
– Ryan Bellekom, leerlingkok/keukenhulp

Lab-44 bevindt zich in een oud gebouw en was in het begin van de 20e eeuw een gifgaslaboratorium. Het was decennialang verboden gebied. Het Hembrugterrein vormt het hart van de voormalige verdedigingslinie van de Stelling van Amsterdam en was altijd militaire grond.

Het monumentale gebouw verkeerde de laatste jaren in slechte staat. Stadsherstel Amsterdam nam de restauratie voor zijn rekening, mede met behulp van een provinciale subsidie. Het Hembrugterrein is met ruim 42 hectare een groots binnenstedelijk ontwikkelgebied. Het bevat tientallen monumentale panden en een groot bos. Die mix geeft het een zeer eigen, rauw en bijna mysterieus karakter. Vanaf 2018 wordt dit hele gebied door een nieuwe eigenaar ontwikkeld, inclusief 1000 woningen.

Paplab

ProudDesign is de initiatiefnemer achter het Paplab bij Lab-44. Vanuit het aanpalende House of Proud gaan ze in samenwerking met rijstleider Lassie bijzondere rijstepap gerechten en desserts ontwikkelen onder het label ‘treat me rice’.

Met de pond naar Lab-44

Vanaf de snelweg – ringweg Amsterdam – is Lab-44 gemakkelijk te bereiken. Gratis parkeren. Vanaf eind mei gaat het pontje varen vanaf CS dat je binnen 20 minuten vlak voor de deur van het etablissement afzet. Vanaf Sloterdijk kun je nu al in 5 minuten dag en nacht worden overgezet met de Hembrugpont.

De beelden zijn van Jeroen Nietzen.

Reageer op dit artikel