nieuws

Prijsstijging Hollandse garnalen

Restaurant 5994

Er worden momenteel maar weinig Hollandse garnalen – ook wel grijze garnalen genoemd – gevangen. Dit zorgt voor een hogere vraag dan er aanbod is en dus voor prijsstijgingen op de markt.

Prijsstijging Hollandse garnalen

Leverancier Jan van As zegt dat de vraag naar Hollandse garnalen momenteel hoger is dan het aanbod. ‘We zien dus een duidelijke prijsstijging.’ De prijs van de Hollandse garnaal wordt bepaald op de veiling. Ook in het voorjaar van 2016 ontstond een gebrek aan de Hollandse of grijze garnaal.

Bij Jan van As kost een kilo Texel 65 garnalen vandaag 80,40 euro en hand gepelde garnalen voor de consumentenmarkt 57,40 per kilo. ‘Dit is de prijs van dinsdag 30 mei. De prijzen fluctueren echter enorm, morgen kan het weer anders zijn.’

Zestig euro per kilo in België

Belgische media praten over een prijs van zestig euro per kilo in de retail. Sommige restaurants hebben gerechten met de grijze garnaal al van de kaart gehaald. ‘Wat we nog op de veiling vinden, is niet meer te betalen’, zegt Ignace de Savoye van het gelijknamige visrestaurant in Knokke. ‘Ik durf mijn bereidingen met noordzeegarnaal echter niet duurder te maken of de gast haakt helemaal af.’

De prijs van een kilo ongepelde Hollandse Garnalen bij Schmidt Zeevis ligt 30 mei op 29,50 euro per kilo.

Van de 30.000 ton garnaal die jaarlijks wordt gevangen, zijn de Belgen goed voor meer dan de helft van de totale consumptie.

De Vlaamse Visserijvereniging zegt dat de schaarste niets met overbevissing te maken heeft. ‘De garnalen laten zich in deze periode gewoon moeilijker vangen. Dat kan onder meer met de temperatuur van het water te maken hebben, dan kruipen ze ook dieper in het zand. Hopelijk is die dip snel voorbij en kan er vanaf september weer volop gesmuld worden.’

Hollandse garnalen

De Hollandse garnaal kent verschillende benamingen zoals Grijze Garnaal of Noordzee Garnaal. De Hollandse garnaal behoort tot de familie van de Crangonidae, oftewel de zandgarnalen. Deze garnaal komt hoofdzakelijk voor in de zeeën van West Europa (o.a. de Waddenzee), waar ze leven op zand en slikbodems. Overdag graaft de garnaal zich in, alleen de ogen en antennes steken uit het zand. ‘s Nachts krijgen ze een donkere schutkleur en gaan ze op zoek naar voedsel (algen, slakjes en allerlei plantaardig voedsel).

De grijze garnaal behoort tot de top drie belangrijkste commerciële Noordzee soorten.

 

Recepten Vis & Seizoen

Reageer op dit artikel