nieuws

Ruben Kwakman niet in de prijzen op EK Sommeliers

Restaurant 5098

Ruben Kwakman, sommelier bij sterrestaurant Zarzo in Eindhoven, is niet in de prijzen gevallen op het EK voor sommeliers in Wenen. Kwakman was als enige Nederlander vertegenwoordigd op het EK dat plaatsvindt in Wenen. De finale is op donderdag 11 mei 2017.

Ruben Kwakman niet in de prijzen op EK Sommeliers
Ruben Kwakman

‘Helaas ben ik niet door naar de volgende ronde,’ zegt Ruben Kwakman vanuit Wenen tegen Misset Horeca. Van de 34 Europeanen en 3 Afrikanen gingen er 12 door naar de halve finale en 3 naar de finale die plaatsvindt op donderdag 11 mei 2017.

‘Ik heb m’n scores nog niet binnen voor de theorie-toets of de praktijk, maar ik vermoed dat ik punten heb laten liggen op de pittige theorie toets. Naast de theorie moesten alle sommeliers twee wijnen blind proeven, wit en rood. Daarnaast kregen ze drie destillaten voorgeschoteld en moesten ze binnen twee minuten een fles wijn uitserveren, voorzien van een glazen stop. Er lagen ook nog eens twee verschillende jaargangen in het ijs, waarvan je de juiste moest kiezen. Veel collega’s kregen de wijn niet binnen de tijd in het glas. Dat is mij wel gelukt, maar ik was nog bezig met het wijn spijs advies toen mijn tijd er op zat. De theorie telt echter voor 70 procent mee.’

‘Niveau EK Sommeliers hoog’

De kandidaten die het wisten te schoppen tot de 12 besten hadden volgens Kwakman veelal al eerder meegedaan aan het EK of waren al bezig voor hun master sommelier-opleiding. ‘Veel meer ervaring dan ik heb dus. Het niveau was echt top. Ik vond het heel bijzonder om mee te mogen maken en heb ook ontzettend veel geleerd. Maar ik moet nog beter oefenen om tot de wereldtop te mogen behoren.’

Kwakman blijft nog tot en met zondag in Wenen om samen met de andere deelnemers nog een paar interessante wijndagen te beleven. Ruben Kwakman niet in de prijzen op EK Sommeliers

Ruben Kwakman

Kwakman stapte recent over naar Zarzo en hij laat Misset Horeca weten het erg naar zijn zin te hebben in Eindhoven. ‘Een mooi dynamisch bedrijf. Druk. En we verkopen heel mooie wijnen. We hebben nu 750 wijnen op de kaart en dat gaat Adrian (Zarzo Habraken – red) uitbreiden naar zo’n duizend. Zodat we een nog betere plek worden voor wijnliefhebbers,’ besluit Kwakman.

Ruben Kwakman, Nederlands Kampioen sommelier 2014/2015 maakte begin 2017 de overstap van restaurant Vin’x in Den Bosch naar Zarzo in Eindhoven. Hij versterkt het team van het restaurant van Adrian Zarzo Habraken dat eind 2015 een ster kreeg van Michelin.

Voor zijn komst naar Den Bosch werkte Ruben Kwakman bij Parkheuvel, De Bokkedoorns en Cordial. In september 2014 won hij de Trophée Henriot, de wedstrijd om de titel wie zich beste sommelier van Nederland mag noemen.

Leestips:
Sommelier Kwakman van Parkheuvel naar Le Vin ‘x
Ruben Kwakman beste sommelier van Nederland
Tweede zaak voor Adrian Zarzo Habraken

Reageer op dit artikel