nieuws

Aquaponics kas voor duurzaam Persijn en rooftop bar Juniper & Kin

Restaurant 1880

In het Amstelkwartier in Amsterdam Oost opent in het najaar het vernieuwde restaurant ‘Persijn’ en rooftop bar ‘Juniper & Kin’. Sterchef Luc Kusters is als culinair adviseur verbonden aan beide foodconcepten gevestigd in hotel QO. Gasten eten er de producten uit de eigen Aquaponics kas die op de 22ste verdieping van het hotel staat.

Aquaponics kas voor duurzaam Persijn en rooftop bar Juniper & Kin

Op de 22e verdieping van het hotel bevindt zich de kas. Een unieke ruimte die inspeelt op de trend van ‘urban farming’. De kas maakt gebruik van Aquaponics – ontwikkeld in samenwerking met de landbouwuniversiteit in Wageningen – om kruiden, groente en fruit te verbouwen. De Aquaponics-groenten worden vervolgens weer verwerkt in de gerechten van het restaurant en de bar. Oftewel, from roof to table!

>>Amsterdam: 288 kamers en Luc Kusters maakt kaart restaurant en bar

Dutch Cuisine

Beide keuken staan in het teken van ‘Dutch Cuisine’. Pure, smaakvolle en eerlijke gerechten, bereid met voornamelijk veel verse lokale en seizoensgebonden groente en fruit gecombineerd met een stukje vlees of vis waar wenselijk. Luc Kusters, eigenaar en chef-kok van het met Michelinster bekroonde restaurant Bolenius in Amsterdam Zuid en grondlegger van de Dutch Cuisine movement, is de culinaire kracht achter de restaurants.

Design

Het stijlvolle interieur van zowel Persijn als van Juniper & Kin komt van award-winning design agency Tank. Het duurzame karakter komt heel mooi tot uiting in de kas op het dak. Omdat deze alleen zichtbaar is vanaf de 22e verdieping, heeft TANK ervoor gekozen dit verhaal letterlijk en figuurlijk door te trekken naar de eerste drie verdiepingen. Dit heeft geresulteerd in een drie etages hoge structuur, een geabstraheerde kas, die Persijn, de lobby- en vergader-etage met elkaar verbindt en de verticaliteit op monumentale wijze accentueert. Bij Juniper & Kin op de 21ste etage komt de structuur weer terug en wordt de verbinding gemaakt met de echte kas.

Circulariteit & verantwoordelijkheid

De thema’s ‘innovatie’, ‘circulariteit’ en ‘duurzaamheid’ hebben een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de concepten. ‘ Amsterdam wil als eerste stad in de wereld aantonen dat een circulaire economie mogelijk en rendabel is en onze visie sluit hier naadloos op aan’, aldus Pieter Ham, general manager Restaurants & Bars. Een concreet voorbeeld hierin is de wijze waarop wij omgaan met onze leveranciers en producten. Alle processen zijn ingericht op lokale productie en hergebruik alsmede de uitvoering van een duurzame visie.

Juniper & Kin

Deze rooftop bar dankt zijn naam deels aan de jeneverbes. Ook wel het hoofdingrediënt voor de oer-Hollandse alcoholische drank: Jenever. Eén die alsmaar populairder wordt en steeds vaker wordt gebruikt als basis voor cocktails, één van de belangrijke pijlers van de bar. ‘Kin’ betekent letterlijk ‘nabij’ en in dit geval staat het voor de ‘community’ ook wel de Amsterdammers.

Panoramisch uitzicht

Vanaf de 21e verdieping heeft men een prachtig panoramisch uitzicht over Amsterdam. Gasten kunnen er genieten  van cocktails in combinatie met een selectie van kleinere ‘raw-food’ gerechten, die geproduceerd worden in de eigen kas.

Persijn – Dutch Eatery

Op de begane grond bevindt zich ‘Persijn’, vernoemd naar Jan Persijn van Velsen, landeigenaar en heer van Amsterdam van 1280 tot 1282 – en wiens familiewapen ten grondslag ligt aan de beroemde Andreas kruizen in het wapen van de stad Amsterdam.

Lekker, verantwoord en gezond eten met een lokaal karakter. Dat is in een notendop waar deze ‘Dutch Eatery’ voor staat. Ook hier spelen de groenten, fruit en kruiden die worden geoogst in de eigen kas, een belangrijke rol op het bord.

Alexander Brouwer

Beide restaurants worden gedreven door chefs Luc Kusters en Alexander Brouwer, waar laatstgenoemde in de functie van executive chef de dagelijkse leiding op zich neemt.

De operationele leiding is in handen van Pieter Ham – general manager Restaurants & Bars. Hij heeft ervaring opgedaan bij onder andere ‘The Leading Hotels of the World’, in onder meer Azië, het Midden-Oosten en het Caraïbisch gebied. Meest recentelijk was hij verantwoordelijk voor de opening van een Waldorf Astoria in Peking, China.

Praktische zaken

Persijn is geopend voor ontbijt, lunch en diner en biedt plaats aan 140 gasten. Juniper & Kin is dagelijks vanaf 17.00 uur geopend en biedt plaats aan 240 gasten. Beide restaurants zijn gevestigd in de QO en openen in het najaar van dit jaar hun deuren. De QO heeft de ambitie om het meest duurzame hotel van Europa te worden.

>>Lees meer over Duurzaamheid op MissetHoreca.nl

Reageer op dit artikel