nieuws

Nederlanders besteden iets meer dan 25 euro aan restaurantbezoek

Restaurant 1183

Uit het Nationaal Gastvrijheidsonderzoek in opdracht van JMW Horeca Uitzendbureau door Kantar TNS blijkt dat een op de drie Nederlanders gemiddeld een keer per half jaar uit eten gaat. Per persoon besteden gasten dan 25,05 euro aan een restaurantbezoek.

Nederlanders besteden iets meer dan 25 euro aan restaurantbezoek

Voor een gemiddelde hotelovernachting telt de Nederlander 86,08 euro neer. Terwijl voor velen het toppunt van het goede leven gelijk staat aan dineren met vrienden en familie aan een mooi gedekte tafel, kiest het merendeel (60%) van de Nederlanders toch liever voor een diner voor twee.

Olivier Hensing, manager en hospitalityspecialist bij JMW: ‘Uiteraard geldt hier een gemiddelde. Ik ken genoeg mensen die wekelijks een restaurant bezoeken en al het dubbele uitgeven aan een fles wijn. En of je het gemiddelde nu veel of weinig vindt, wij willen vooral nagaan wat mensen doet besluiten om een restaurant of hotel nog eens te bezoeken. En daar hebben restauranteigenaren en hoteliers opvallend een eigen hand in.’

Investeer in gastvrijheid

In opdracht van JMW vroeg Kantar TNS een representatieve groep van 1600 Nederlandse restaurant- en hotelbezoekers een vragenlijst over gastvrijheid in te vullen. De uitkomsten zijn een mooie opsteker voor restaurants die investeren in gastvrij personeel. Zo worden die eerder aanbevolen bij vrienden (64% bij bovengemiddeld gastvrij i.p.v. 31% bij gemiddeld gastvrij).

Leestip: Motiveer personeel: meet en stel normen in horeca

De respondenten aan het JMW onderzoek moedigen gastheren en -vrouwen aan om tussentijds te checken of alles is zoals de gast verwacht. En bij het afscheid zeg je: ‘Bedankt dat u onze gast was vanavond. Leuk dat u er was. En graag tot ziens.’ Olivier Hensing: ‘Het ontvangst en het vertrek zijn beslissende momenten in de gastvrijheidsbeleving; een goede ontvangst is een eerste indruk en een toonzetter voor de rest van de avond.’

Reageer op dit artikel