nieuws

Podium onder de Dom (Leon Mazairac) wint internationale Copa Jerez

Restaurant 1724

Het Nederlandse team van restaurant Podium on der de Dom in Utrecht heeft op in juni 2017 de internationale finale van de Copa Jerez gewonnen. Het team dat bestaat uit chef Leon Mazairac en sommelier Goos van den Berg sleepte ook nog de prijs voor Beste Chef in de wacht.

Podium onder de Dom (Leon Mazairac) wint internationale Copa Jerez

De Nederlandse delegatie van Podium onder de Dom – chef Leon Mazairac en sommelier Goos van den Berg – verblufte de jury met de eenvoud van hun gerechten die de bijpassende sherrywijnen voor zich lieten spreken. Hun motto: ‘eenvoud is al gecompliceerd genoeg’. Naast de hoofdprijs won chef Leon Mazairac tevens de prijs voor de Beste Chef.

Sherry die niet overheerst, met Nederlandse producten

De jury was onder de indruk van de zowel de gerechten als de fraaie combinaties met Sherry. Het voorgerecht bestond uit verschillende bereidingen van oesters met een Manzanilla. Podium onder de Dom (Leon Mazairac) wint internationale Copa Jerez

Het hoofdgerecht, een crépinette van konijn, werd gecombineerd met een Oloroso Sherry.

Tot slot werd het porcini-ijs op Oudwijkerkaas met een medium dry sherry gepresenteerd.

‘We hebben gekozen voor Sherry’s die niet overheersen en mooi kunnen aansluiten bij gerechten van Nederlandse kwaliteitsproducten,’ aldus sommelier Goos van den Berg.

De wedstrijd Copa Jerez

De tweejaarlijkse Copa Jerez werd voor de zevende keer gehouden. Een keer eerder ging de hoofdprijs naar Nederland, in 2009 won het team van De Lindenhof uit Giethoorn. Destijds kwamen Jarno Eggen en Cindy Borger uit voor dit sterrestaurant uit Giethoorn.

Podium onder de Dom (Leon Mazairac) wint internationale Copa JerezHet team van Podium onder de Dom liet dit jaar 6 andere chef-sommelier teams uit andere landen achter zich; Spanje (Casa Marcial**), Duitsland (Ödenturm), België (Humphrey), Denemarken (Falsled Kro), Verenigde Staten (En Rama), en het Verenigd Koninkrijk (The Ritz Londen*).

De teams worden beoordeeld op de keuze van de Sherrywijnen, wijn-spijs combinaties, keuze van de gerechten, originaliteit, presentatie en tot slot de algehele prestatie. De internationale vakjury bestond uit: Josep Roca, François Chartier, Jan van Lissum (uit Nederland), Madelaine Jakits, Beltrán Domecq en Andoni Aduriz.

In de Nederlandse finale versloeg het team van Podium onder de Dom de teams van Zarzo, Karel V, De Treeswijkhoeve en de Heeren van Harinxma.  De wedstrijd werd p zondag 25 september  2016 gestreden tijdens het 28e Proefschrift Wijnconcours bij restaurant Vermeer in Amsterdam.

>>> Meer lezen over de Copa Jerez op Misset Horeca

Reageer op dit artikel