nieuws

René van Heusden – wijnschrijver – overleden

Restaurant 2017

Wijnschrijver René van Heusden is maandag 26 juni 2017 overleden in Hoogvliet. Hij werd 58 jaar. René van Heusden was redacteur voor Perswijn, docent aan de wijnacademie en jurylid van het NK voor sommeliers.

René van Heusden – wijnschrijver – overleden

Perswijn – waarvan René van Heusden sinds 1996 redacteur was – maakt het overlijden van René van Heusden bekend op haar website met de woorden: ‘Vandaag is een intens treurige dag, voor zijn familie, voor Perswijn en voor vele andere vrienden en wijnliefhebbers. Vanochtend werd duidelijk dat wijnschrijver en redacteur van Perswijn René van Heusden is overleden.’

‘Daarmee is ons een prachtig mens, een vriend, een ongelooflijke levensgenieter en een zeer kundige en totaal originele wijnschrijver ontvallen, die nooit een blad voor zijn mond nam. Iedereen van Perswijn is in en in verdrietig. We zullen hem ontzettend missen. René is slechts 58 jaar geworden.’

Van Heusden zou deze week deelnemen aan een wijnreis naar Beaujolais. Van Heusden stond bekend om zijn scherpe pen en duidelijke mening.  Wijnschrijver René van Heusden is maandag 26 juni 2017 overleden in Hoogvliet.

Rene van Heusden begon zijn loopbaan als leraar Duits, maar schakelde al snel over naar het vak waar zijnliefde echt lag: wijn, en met name wijn in de horeca. De autodidact Van Heusden was een groot liefhebbern van de droge Riesling, uit Duitsland of Oostenrijk. In 1998 kreeg hij als eerste Nederland ooit een onderscheiding van Pro Riesling uit Duitsland.

Van Heusden was naast auteur ook docent aan de Wijnacademie, lid van de examencommissie en scriptiebegeleider van kandidaten Magister Vini. Ook was hij al sinds jaar en dag juryvoorzitter bij het Nederlands kampioenschap voor sommeliers. Dat leverde hem in 2014 het erelidmaatschap van het Nederlands Gilde van Sommeliers op.

Reacties op het overlijden van René van Heusden

Sommelier Jan-Willem van der Hek van Cwines: ‘Een bijzonder mens is heen gegaan, René je zal gemist worden. Cheers van deze ‘kanperswijn’.

Wijnschrijver Onno Kleyn: ‘Allemachtig. Van Heusden plotsklaps weg. Vreselijk.’

Gert Crum: ‘De schrik slaat me om het hart. René overleden! Voor mij totaal onverwacht. Slechts 58 jaar. Onvoorstelbaar. René was een bevriende collega – geen vriend (hij was niet gauw je vriend en, mag ik het zeggen, dat lag aan hem: hij wenste niet te dichtbij te komen). Een door mij zeer gewaardeerde collega. Vanwege zijn kennis en deskundigheid. Vanwege zijn kritische houding en zijn zo eigen originaliteit. René was een persoonlijkheid. Ik zal hem geweldig gaan missen.’ Wijnschrijver rene van heusden overleden

Fred Nijhuis: Je kunt veel van en over René van Heusden zeggen, maar niet dat zijn bestaan in onze wondere Hollandse wijnwereld onopgemerkt is gebleven. Hij was een bijzondere persoonlijkheid en ik weet beslist dat Nederland een spraakmakend mens armer is.

Reageer op dit artikel