nieuws

Sterchef Joris Bijdendijk van Rijks komt met kookboek

Restaurant 3953

Sterchef Joris Bijdendijk van sterrestaurant Rijks in Amsterdam komt in november met zijn eerste kookboek, genaamd ‘Bijdendijk, een keuken voor de Lage Landen’.

Sterchef Joris Bijdendijk van Rijks komt met kookboek

‘Via het boek laat ik zien welk pad ik heb bewandeld. Er staan familierecepten van vroeger in, maar ook recepten van nu’, laat Bijdendijk weten. Het boek bevat meer dan 80 recepten met voornamelijke Hollandse producten. ‘Het wordt echt een te gek boek.’

Liefde voor lekker eten

De liefde voor lekker eten werd de executive chef van restaurant Rijks al vroeg bijgebracht. Elk weekend ging het gezin naar de Ardennen, waar een boerderij met grote moestuin werd onderhouden en waar de forel rechtstreeks uit de beek op het bord ging.

Meerjarenplan

Op zijn zestiende weet Bijdendijk het: hij wil topchef worden. Minutieus beschrijft hij dan in een meerjarenplan welke stappen hij daartoe moet doen: warenkennis opdoen bij vissers, slagers en boeren. En technisch in de leer gaan bij de allerbeste chefs.

Missie

Vandaag de dag wisselt Bijdendijk nog steeds kennis uit met internationale grootheden en is hij zeer prominent in de ‘Slow-Foodbeweging’, die aandacht vraagt voor duurzaamheid en lokale producten. Bijdendijks missie is om een keuken te ontwikkelingen voor de Lage Landen, zoals René Redzepi dat deed voor Scandinavië. In zijn kookboek zet hij die missie uiteen en schotelt hij de ambitieuze thuiskok een keur aan originele en uitdagende recepten voor.

Joris Bijdendijk

Joris Bijdendijk begint zijn culinaire carrière bij Ron Blaauw Restaurant in 2004 in Amsterdam. Vijf jaar later vertrekt hij naar Brasserie Paardenburg in Oudekerk aan de Amstel waar hij als chef-kok aantreedt. In 2010 vervult hij zijn jongensdroom om in Frankrijk te werken, als hij aan de slag gaat bij Jardin des Sens in Montpellier. Zijn mentor Ron Blaauw haalt hem in 2012 terug naar Nederland, waar hij executive chef wordt bij Bridges, waar hij een Michelinster weet te koken. In november 2014 stapt Bijdendijk over naar het dan splinternieuwe Rijks Restaurant om daar twee jaar later ook zijn eerste ster te ontvangen.

>>Misset Horeca-interview Joris Bijdendijk:
‘Succes van Rijks niet durven dromen’

 

 

Reageer op dit artikel