Leidse horeca stoot ruim 90 ton minder CO2 uit

Leidse horeca stoot ruim 90 ton minder CO2 uit
Marvin van der Bent en Lars Mieremet, eigenaren van restaurant De Klok.

De Leidse energiescan voor de horeca is een succes. Op initiatief van stichting Duurzame Horeca Leiden en omstreken besloot de gemeenteraad in 2015 tot een gratis scan voor honderd Leidse horecazaken. De deelnemende zaken zijn na de scan nog een jaar begeleid. Dit levert de stad een vermindering op van 93 ton CO2-uitstoot op jaarbasis.

Op verzoek van stichting Duurzame Horeca Leiden  heeft de gemeente de energiescan bekostigd met dertigduizend euro. De stichting droeg het jonge Amsterdamse bedrijf Klimaatroute voor als opdrachtnemer. Dit bedrijf had al ervaring met de scan in een aantal grotere steden. De Leidse scan ging eind 2015 van start. Het project is dit jaar vlak voor de zomer afgerond.

Energiebesparende maatregelen

Als doelstelling gold dat tenminste de helft van de deelnemers energiebesparende maatregelen zou nemen. Dat is gelukt. Vijfenvijftig deelnemers investeerden samen voor € 96,623 in besparende materialen en apparaten. Ruim twintig andere deelnemers hebben plannen om later gebruik te maken van de adviezen van Klimaatroute. Restaurant De Klok in de Kloksteeg en Visbrasserie De Poort in de Zijlpoort behoren tot de grootste investeerders. Zij schaften veel zuinige keukenapparatuur aan, waardoor hun jaarlijkse CO2-uitstoot sterk is verlaagd.

Superzuinige apparatuur aangeschaft

'Klimaatroute kwam voor ons op een goed moment', erkent Marvin van der Bent, mede-eigenaar van De Klok. 'Wij hebben begin 2016 La Cloche overgenomen en erfden al hun oude apparaten. Natuurlijk konden we niet direct alles vervangen, maar de scan hielp ons wel. Zo hebben we nu een vaatwasser die slechts een halve liter warm water per draai verbruikt, tegen tien liter bij de oude. We hebben een superzuinige oven aangeschaft, evenals een verwarmingsketel, een koeling en een nieuwe motor voor de afzuigkap.' Van der Bent en zijn compagnon, chefkok Lars Mieremet, schaften ook de aanwezige airco af. 'En terrasverwarming willen we niet. We hebben dekentjes op de stoelen.'

CO2-uitstoot met 1,8 ton verlaagd

Bob Meijer is mede-eigenaar van Visbrasserie De Poort. Hij is een van de ondernemers die het scanverzoek van Duurzame Horeca Leiden vanaf het begin ondersteunde. 'Zo'n scan zorgt dat je bewuster nadenkt over hoe je je zaak runt. Dankzij de scan is er meer milieubewustzijn ontstaan bij Leidse ondernemers. En dat moet dan een gewoonte worden hè? Want een gewoonte kost geen tijd en energie. Bij mij werkt het ook thuis door: daar maak ik nu ook meer milieubewuste keuzes.' Bij De Poort verving Meijer onder meer de barkoeling en de keukenkoeling. Ook installeerde hij een waterzuinige spoelstraat. 'Het is een proces. Niemand kan in één klap al zijn apparatuur eruit gooien. Maar dankzij de scan ga je erover nadenken. En het is natuurlijk ook financieel aantrekkelijk: uiteindelijk bespaar je op je energie- en waterrekening.' De Poort produceert dankzij de scan jaarlijks 2,7 ton CO2 minder.

Ook kleinere investeringen

De meeste deelnemers aan de scan kozen, begrijpelijk, voor de makkelijkste investering. Zij vervingen hun oude lampen door LED-licht, dat inmiddels in veel sfeervarianten en ook dimbaar beschikbaar is. LED verdient zich in drie jaar terug en levert een relatief hoge CO2-reductie op. Bij grotere restaurants beloopt deze reductie soms ruim 3 ton op jaarbasis. Ondernemers die voor andere maatregelen kozen, zoals sensoren op kranen en licht of voor zuinige keukenapparatuur investeerden relatief meer en bereiken daarmee een tragere besparing. Toch zijn ook deze maatregelen erg belangrijk, omdat horecakeukens grote energieverslinders zijn. Een aantal restauranthouders die LED-lampen installeerden, heeft aangegeven ook in keukenapparatuur te willen investeren zodra hun budget het toelaat. Formeel is de scan nu dus afgesloten, maar de bespaarde 93 ton CO2 is naar verwachting slechts een tussenstand. Over een jaar maakt stichting Duurzame Horeca Leiden en omstreken opnieuw de balans op.

Leestip: tips om duurzaam te ondernemen