nieuws

Minder Duitse wijnboeren, wel grotere bedrijven

Restaurant 567

Het aantal Duitse wijnbouwbedrijven neemt af. Tussen 2010 en 2016 liep het aantal wijnboeren met 17 procent terug. Er zijn nu nog zo’n 17.000 boeren die druiven verbouwen, becijferde het Duitse wijninstituut.

Minder Duitse wijnboeren, wel grotere bedrijven

Het aantal hectares wijngaard is overigens niet afgenomen en hangt nog altijd rond de 100.000. Wijnboeren die met hun bedrijf stopten, verkochten het vaak aan collega’s. Er zijn 890 wijnboeren die meer dan 20 hectare wijngaard bezitten. Dat komt neer op 60 procent van alle wijngaarden in Duitsland. De gemiddelde bedrijfsgrootte is 5,9 hectare.

Wijngaarden

De grootste Duitse wijngebieden zijn langs de Rijn en de Moezel. Ook in de omgeving van Stuttgart en Würzburg zijn de nodige wijngaarden te vinden. In het voormalige Oost-Duitsland zijn wijngaarden terug te vinden in de buurt van Dresden en ten westen van Leipzig.

Leestip: Hoe maak je een wijnkaart?

Duitse wijnen zijn terug, aldus Lotte Wolf in haar blog van juli vorig jaar. Al zijn ze natuurlijk nooit echt weg geweest, nu zijn ze echt niet meer te stoppen. Op alle wijnkaarten staan tegenwoordig veel goede Duitse wijnen. Restaurant Scheepskameel in Amsterdam serveert zelfs uitsluitend Duitse wijnen.

Wat zijn dé 14 wijntrends volgens wijnprofessionals?

Reageer op dit artikel